Половината нови коли по света вече са SUV

Tesla Model X е типичен пример за електрически SUV с тежка каросерия.

Хората купуват все по-големи и по-тежки автомобили

Вдига се и потреблението на петрол

Продажбите на големи и тежки автомобили от т.нар. SUV категория достигнаха нов рекорд през изминалата година. Сега те съставляват половината от всички нови коли, купени по света, показва анализ на Международната агенция по енергетика.

В САЩ и Европейския съюз са продадени почти 20 милиона нови SUV автомобила. Това съответства на пазарен дял от над 50 процента. В световен мащаб 48 процента от новите автомобили са SUV. Това означава, че всяка четвърта кола на пътя вече е SUV, включително по-старите модели, анализират експертите.

Търсенето на SUV автомобили на ток води до появата на нови марки като американския бранд Rivian.

Бумът в търсенето на SUV води до увеличаване на въглеродните емисии. През миналата година те представляват около 20 процента от глобалното увеличение на въглеродния диоксид, свързано с потреблението на енергия. Тежките автомобили не само поглъщат повече гориво, но и произвеждат повече вредни вещества по време на производството си в сравнение с малка кола.

Новият електрически Hummer разполага с мощност до 1014 к.с. и въртящ момент до 15 600 Нм, но тежи 4,5 тона.

Увеличило се е и глобалното потребление на петрол, което има връзка с автопарка. Вече се изразходват над 600 000 барела на ден и това е малко повече от една четвърт от годишния ръст на търсенето на петрол.

Въпреки това дялът на електрическите SUV автомобили се увеличава. Около 20 процента от новите SUV, продадени през 2023 г., са били изцяло електрически или plug-in хибриди. Те обаче изискват и по-големи батерии и следователно по-критични суровини като литий. Около 45 процента от електрическите автомобили по света са SUV, а в индустриализираните страни достигат дори 55 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили