Ангел Джамбазки, ВМРО: Скандалът с апартаментите не би трябвало да се отрази на управлението

Всички пътници са спасени от повредения норвежки круизен кораб, 11 души са ранени

Георги Свиленски: Скандалът с имотите не дойде от България

Елена Йончева: Настояваме не само за оставката на Цветанов, но и за напускането му от българската политика

НАТО потвърди плановете си за изграждане на склад за американско военно оборудване в Полша

Проф. Христо Пимпирев: Антарктида е бъдещето на човечеството ни

“За няколко лайка повече” е темата, по която пишат бъдещите журналисти (СНИМКИ)

Нови материали от „Годзила: Кралят на чудовищата“ Филмът крачи към кината с гигантски стъпки

Александър Балабанов: Какво става в Малката България? Каквато и да е реч на министър-председател – трябва да завърши с ръкопляскания

Генералният секретар на ООН: Над 130 души са убити при нападение над село в Мали

Демонстрациите на „жълтите жилетки“ в Париж приключиха мирно

Томислав Дончев: Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети Българинът е много чувствителен към имотното състояние и поведението на политиците, заяви вицепремиерът

Eйми Адамс сключва сделка с HBO Актрисата е една от най-търсените звезди на пазара

Футболист си взе белята с Rolls-Royce Резерва на „Реал“ (Мадрид) търпи критики заради лимузина за 350 000 евро

Китаец продаде едногодишната си дъщеря заради дългове от хазарт

Половин век чества катедра „Мениджмънт” при Стопанската академия в Свищов

Научна дискусия на тема „Мениджмънтът – реалност и бъдеще“ организира по повод 50-годишнината си една от най-старите катедри по управление в България – катедра „Мениджмънт” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в Свищов. Официални гости при откриване на форума бяха зам.-ректорът по учебна дейност, проф. д-р Марияна Божинова и кметът на Свищов, Генчо Генчев. Сред уважилите празника бяха и други заместник-ректори, председателят на ОбС – Свищов, ръководители на сродни катедри от други висши училища, преподаватели, докторанти и студенти.

„Всяка годишнина е повод за празник. 50-годинината на катедра „Мениджмънт” е възраст, изключително творческа, изпълнена с позитивите на настоящето и устремена към бъдещето”, каза доц. д-р Ирена Емилова – преподавател към катедрата-юбиляр и модератор на форума. С кратко слово за дейността на катедрата, настоящият й ръководител доц. д-р Цветан Дилков припомни, че началото е поставено през учебната 1967-1968 година. Със заповед на МНП № 3960 от 6.VIII.1967 г. във ВФСИ „Д. А. Ценов” се разкрива специалност „Научна организация на управленческата дейност”, а от 7.Х.1967 г. със заповед № 4945 на МНП се създава катедра „Управление на народното стопанство”, която влиза в състава на Счетоводния факултет.

„50 години е възраст, навяваща сериозни размисли както към реалностите на настоящето, така и към предизвикателствата на бъдещето” – заяви в словото си доц. Дилков. Той подчерта, че през годините са се променяли наименованието както на катедрата, така и на специалността, сменял се е и преподавателският състав, но са останали „ентусиазмът и желанието да бъде катедра, адекватна на реалностите”.

Основоположник и ръководител на катедра „Мениджмънт” от 1967 г. до 1969 г. е бил доц. кин Иван Дочев. Към настоящия момент катедрата развива две бакалавърски специалности – „Стопанско управление” и „Екомениджмънт” и четири магистърски програми – Бизнесадминистрация; Фирмен мениджмънт и контролинг; Мениджмънт на бизнесорганизациите; Управление на човешките ресурси.

Голяма част от възпитаниците на специалностите достигат до високи ръководни постове в държавната администрация, ръководители са на фирми и предприятия, утвърдени учени, част от които са признати и в чужбина. Обучението в образователната и научна степен „доктор” е по научна специалност „Социално управление”. През 50 годишната история на катедрата са обучени и защитили докторски дисертации десетки български и чуждестранни докторанти, които успешно са се реализирали като научни работници и действащи мениджъри на ръководни позиции в различни области на практиката.

Публикационната дейност на академичния състав на катедра „Мениджмънт” е намерила израз в множество учебници и учебни пособия, монографии, студии, статии и доклади, изнесени на форуми с международно участие в България и зад граница. Преподаватели от катедрата са привличани като експерти, съветници, консултанти, членове на научни съвети. „Те са търсени и уважавани рецензенти, заради компетентността, ерудицията и максималната отдаденост на научната и преподавателската дейност, и са признати и ценени не само в академичните среди, но и в практиката” – подчерта още в словото си доц. Дилков.

На участниците в научния форум, той пожела ползотворна работа, много нови идеи и духовна сила за утвърждаването и развитието на мениджмънта като императив на икономическото развитие.

По повод достолепния юбилей на катедра „Мениджмънт”, поздравителен адрес от ректора доц. д-р Иван Марчевски и приветствие от академичното ръководство поднесе проф. д-р Марияна Божинова.

„Неоспорими са заслугите на катедрата в концептуализирането на лидерството като движеща сила на динамично развиващите се социално-икономически процеси в обосноваване ролята на човешкия фактор като фундамент в социалната активност и като гарант за обществен и стопански напредък. Катедра „Мениджмънт” има несъмнени заслуги във формирането на лидерски качества и сериозни професионални умения в своите възпитаници, много от които заемат важни управленски позиции в кариерната си реализация. Всичко това дава отражение върху цялостния облик и утвърждаването на Стопанска академия като престижна, научно-изследователска и образователна институция” – се казва в поздравителния адрес. Проф. Божинова пожела на катедрения състав здраве, дръзновен академичен дух и професионални успехи.

Празникът на катедрата-юбиляр честити и кметът на Свищов, като връчи почетен плакет и знак „Алеко Константинов”. В качеството си на депутат от 44 НС гл. ас. д-р Станислава Стоянова – преподавател към катедра „Мениджмънт” приветства домакините и участниците в научната дискусия, и връчи поздравителен адрес от Милена Дамянова – председател на ПК по образование.

Приветствие към катедра „Мениджмънт” отправи и доц. д-р Добрин Добрев – ръководител на сродна катедра от Икономически университет – Варна. Поздравителни адреси и подаръци връчиха ръководители и представители на други катедри от Стопанска академия. С приветствията си гостите на честването отдадоха значение на всеотдайния труд и висок професионализъм на катедрения състав, което отрежда на катедрата водещо място сред останалите сродни университетски катедри. Подчертан бе и съществения принос на катедрата в развитието на управленската наука и създаването на нови управленски парадигми.

След официалното откриване, научната дискусия продължи по предварително обявените тематични направления „Човек и социална среда”, „Лидерство и организационно развитие”, „Стратегически мениджмънт” и „ Екомениджмънт”. Бяха обсъдени изследвания и разработки в областта на съвременния мениджмънт на автори от различни университети, бизнес организации, докторанти и студенти.

Според организаторите на форума, по този начин се създават благоприятни възможности за научно развитие в разискваното направление и продължаване на научната дискусия във времето.

Участието на студенти и докторанти спомага за подготовката на проактивни, иновативни и мотивирани специалисти, и дава възможност за среща с бъдещи работодатели. Проведената научна дискусия на тема „Мениджмънтът – реалност и бъдеще“ е по Проект 23-2017 към ИНИ, с ръководител доц. д-р Ирена Емилова.

По думите й, научният форум осигурява възможност за характеризиране на реалностите и очертаване на перспективите в областта на мениджмънта, съчетавайки научните търсения и емпиричните измерения на дефинираната проблематика на принципа на интеграция между експертен потенциал на академичен състав от катедра „Мениджмънт”, творческия заряд на докторантите и свежите идеи на студентите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.