Жълт код за дъжд и гръмотевици в 16 области утре

„Труд“ сезира прокуратурата за проекти на „зелените“

Заместник-кметът Христина Шопова: Нека не се делим! Благоевград се гордее с художниците си

Зеленски заяви, че няма да преговаря с Русия

Саудитска Арабия свали зареден с експлозиви дрон

Великобритания и Холандия откриха евроизборите

И вселенският патриарх Вартоломей предупреди за фалшивите новини

Локомотив на пътнически влак се е запалил край Роман

Последният робовладелски кораб открит в САЩ

Късметлия от Стара Загора спечели джакпота в „6 от 42“

Без камери в изборните помещения в деня на вота

Спасяват уникална църква с пари от ЕС

Министър Ангелкова: 32% ръст на туристите в местата за настаняване отчита Боровец

Половин Дунавска равнина и Стара планина вкарани в НАТУРА, заради несъществуващ степен пор Зелени Балкани на Тома Белев и Симеон Марин чертали с фулмастер границите на НАТУРА, без да стъпят на терен

Взривилата се в Каварна „бомба” на НАТУРА 2000 изглежда като фойерверк за Коледа в сравнение с предстоящите проблеми на държавата с мрежата от защитени зони. Както екоминистърът Димов и ресорния му вицепремиер Симеонов обявиха, процесът по разчертаване на НАТУРА в България е бил опорочен от самото начало, като границите са чертани „с фулмастер” от НПО-та в един от кабинетите на МОСВ – в огромна степен, без теренни проучвания, истинска емпирична наука и задължителните по закон обществени обсъждания. Всичко това се потвърждава веднага при най-малкото „разравяне” на документацията – например, половината Дунавска равнина и Стара планина се оказват включени в НАТУРА 2000 като хабитати на степния пор – Mustela eversmanii…. който така и никой не е виждал.

На обновената карта на местообитанията на степния пор през 2011 г. МОСВ отбелязва само 5 района.
На обновената карта на местообитанията на степния пор през 2011 г. МОСВ отбелязва само 5 района.

Мисия: пор

За разлика от всички останали европейски държави, България възлага определянето на зоните по НАТУРА на неправителствени организации, вместо на инженерни компании с утвърдена дейност в областта на опазването на околната среда и на научната общност. На двете НПО-та Зелени Балкани и Българско дружество за защита на птиците се дава буквално неограничена власт да определят съдбата на българската земя и гори в първите два етапа от проекта. По това време Зелени Балкани се управлява от Тома Белев и Симеон Марин – син на вицепрезидента от БСП Ангел Марин.

Срещу 2 150 000 лева двете неправителствени организации се ангажират с определянето на зоните на НАТУРА 2000 в България и съставяне на предложенията за защитените зони, които българската държава ще изпрати до Брюксел.

Като няма риба и порът е риба

Едно от защитените местообитания, заради което се включват огромни територии българска земя в НАТУРА 2000 е това на степния пор.

Първичната информация за съществуването на този вид пор в България датира от теренните наблюдения на Спасов и Спиридонов от 80-те години, както и някои публикувани дани за наблюдения отпреди повече от 100 години. Информацията е набрана на базата на анкетни данни, сведения от научни публикации, персонални съобщения и т.н. На базата на посочената информация е изготвена и карта, публикувана през 2007 г. в Червената книга. Авторите й са Николай Спасов и Жеко Спиридонов.

1

Към момента в МОСВ няма документи, удостоверяващи, че Зелени Балкани са извършили теренни проучвания и лично са открили местообитания на степния пор в България. Очевидно Белев и Марин са решили, че да търсят малкия хищник из страната е прекалено трудоемко начинание и при такъв или иначе липсващ държавен контрол, могат просто да очертаят едни територии с фулмастер върху картата. Именно така те решават, че степният пор трябва да бъде опазван в 26 защитени зони от мрежата Натура 2000. Така разработената по незнаен начин, от Зелени Балкани, документация за тези 26 зони е приета безкритично от българското екоминистерство и подадена в Брюксел.

Тук пор, там пор – няма пор

През 2011 година МОСВ започва нов етап от процедурата – детайлното картиране на зоните по НАТУРА.
Карта на наличните точни регистрации на вида за периода 2005 – 2011 г., установени на този етап, е представена горе вдясно. Информацията отново е набрана на базата на анкетни данни, сведения от научни публикации, персонални съобщения и т.н.

Както е видно става въпрос за едва 5 регистрации на пора, отбелязани на картата.
В рамките на 24 месеца, избраният консорциум разполага 530 души на терен, в т.ч. екипирани с 60 фотокапана, чрез които се опитва да намери степния пор. След две години усилено търсене на терен екипите не откриват нито един екземпляр.

С две думи – порът го няма

Между другото, за изчезването на живелия по времето на комунизма у нас степен пор си има напълно логично обяснение. Макар в дивата природа той да се храни с лалугери, гущери и птици, в България порът се е навъртал основно покрай селата, които по времето на социалистическия режим са развивали силно домашно животновъдство и земеделие. При смяната на режима, трудо-интензивната икономика в българското село колабира и то започва да се обезлюдява. Можем да направим обосновано предположение, че с изчезването на българските домашни селски стопанства и малката популация на степни порове у нас по естествен път също е изчезнала.

Зелената измама смърди по-силно и
от пор

Несъмнено е, че българската природа трябва да бъде опазвана и съхранявана, но да заградим 1/3 от България с ограда, защото трима псевдо-еколози са зачертали земите с фулмастер срещу откраднати 2 млн. лв. е пълна глупост.

Прелюбопитният случай на степния пор у нас е показателен за начина, по който са се определяли защитените зони от мрежата НАТУРА 2000 у нас – по престъпен и безхаберен начин. Днес е отговорност на цялото правителство да признае този проблем по безспорен начин и да се разграничи от хората, които са го забъркали – вместо да ги приема за неофициални съветници в своите кабинети. Ако това не се случи и българските власти бъдат принудени от собствената си глупост да заградят 1/3 от територията на страната с огради, то несъмнено по улиците ще избухнат такива безредици, че някои хора ще трябва да се крият по дупките като порове.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Ами щом са чертали с флумастера „на око“, цацаратурата к’во чака, че не им спретне едно дело за съставяне на документи с невярно съдържание и последвалиголеми материални щети????????

 2. А нееее така, когато лаеха че гмо е това или онова всички бяха доволни, а сега били псевдоеколози. Хайде моля, благодарене на такива като тях сегаядем гмо и ни плющят ушите, но си го внасяме и други а не бг производители печелят, а ние сме уникални с биоранообразието. Даже и порове си имаме,но не са в гората или степите.

 3. Псевдожурналята, не наричайте псевдоеколози хора, които, честно са се трудили, за да
  знаем какво живее и расте в страната ни! Вие хал-хабер си нямате от екология! Щом пишете „Министър на екологията“, „Да пазим нашата екология!“. А това, че с обезлюдяването на селата настъпва и промяна на животинския и растителен свят, е вярно! Днес няма много синантропни животни и растения, явяват се други видове. В селото ни е пълно с язовци, лисици, околността е пълна с чакали. Фазаните изчезнаха, няма добитък – няма печурки!

 4. А, бе, не останаха ли достойни наемни убийци в тази продънена държава? Да вземат да изтребят тези „зелени“ чудотворци. Ще им платим богато. Аз давам 3 /три/ стотинки нацяло.

 5. степен пор може и да няма, но зелени порове колкото искаш, че и не се крият, виждат се от всякъде, зелени миризливи порове, че и бая алчни при това.

 6. Само така. Не ни трябват нито Натури, нито природи, нито порове, нито диви животни, нито диви плажове, нито гори, нито риби, нито треви. нито реки. Ние си падаме по бетона. Който иска природа – да отива на море в Гърция, Турция и Хърватия. Който иска да яде истинско месо – да отива в Македония и в Сърбия. А истинските българи си оставаме тук и няма да се дадем на някакви си „еколози“ до ни рекетират, защото нашият девиз е „Да не остане пророда в България“.

 7. зелената измама смърди по-силно от пор – по-точно не са можели да го кажат. те още малко съществуване на извънземни ще докажат, за да прилап някоя пачка.

 8. Труд, поне напишете, че авторите не сте вие (или сте? кой е тогава журналистът – име, ползвани ицточници). Не е трудно да напишете, че е платена статия, и не поемате отговорност за написаното. В противен случай не сте медия, а платен боклук.

 9. Това е баси престъпната схема. Значи измислят зелените един степен пор казват, че обитава едни от най-добрите територии пълни с природни ресурси. После на базата на тази измислица вкарват териториите в НАТУРА. След като са влезли веднъж там единствените, които могат да правят каквото и да било на тези територии се оказват само зелените. На база на измисления пор отиват при държавата и заявяват, че трябва да се отпуснат едни милиони за неговото развитие и опазване и разбира се тези милиони трябва да отидат в техните джобове, защото те са единствените, които могат да го направят. Ей, с такива номера ни крадат от години.

 10. И на малките деца е ясно, че Томата Белев и неговите готованци са си чиста проба измамници и то от най-долните, защото се възползват от природата.

 11. Кога ще бъде потърсена отговорност за своеволията на Тома Белев и неговите хрантутници.

 12. Те тия са толкова нагли, че и у нас да дойдат ще намерят някой защитен пор.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.