Полските власти се отказаха от гранична ограда срещу заразени с чума свине

Оградата трябва да спре дивите прасета от Румъния.

Полските власти се отказаха от намерението си да строят заграждения по източната си граница с цел да се спре разпространението на африканската чума по свинете. Това съобщи пред журналисти министърът на селското стопанство на страната Ян Ардановски, цитиран от ТАСС.

"Оградата е неефективна. Получихме мнение от Европейската агенция за безопасност на храните, че такива дълги огради - а нашата трябва да бъде дълга 1120 км - не вършат работа", посочи министърът.

Според него предвидените за строежа на оградата средства ще бъдат пренасочени към повишаване на биологическата сигурност. "Приемам и идеята да се окаже помощ на ловните отряди, особено в крайграничната зона", добави Ардановски.

Тази седмица българското земеделско министерство предприе именно построяването на ниска ограда от бодлива тел, като мярка срещу навлизането на заразени с африканска чума прасета от Румъния. Българското съоръжение обаче е с доста по-малката дължина от малко над 30 километра и обхваща конкретни райони от сухопътната ни граница със северната ни съседка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа