Получаваме пари за секунди

Хората и фирмите ще могат да получават пари в реално време - няколко секунди след като някой ги нареди по сметката им. Незабавните плащания са част от „Стратегията на ЕС за плащанията на дребно“ и „Стратегията за цифровизиране на финансовите услуги в ЕС“. За да бъде уредено предстоящото въвеждане на незабавни плащания в левове Управителният съвет на БНБ прие промени в Наредба № 16 за изискванията към дейността на операторите на платежни системи. 

Амбицията на Европейската комисия е на базата на незабавните плащания да се развие високотехнологичен, сигурен и евтин начин за извършване на плащания, както на национално ниво, така и презгранично в рамките на ЕС. В комбинация с развитието на мобилните технологии, незабавните плащания могат да бъдат алтернатива на плащанията с карта, както при онлайн пазаруване, така и при плащане във физически магазин.

Националният оператор на платежни системи „Борика“ АД е в напреднал етап за изпълнение на проект за незабавни плащания в лева, като се очаква той да стартира през 2021 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси