2500 евро/кв. в най-желания жилищен район на София В центъра има сделки за 2000 евро/кв.м.

Жълт код за сняг и поледици в осем области на страната утре

Владо Николов се завръща във „Фермата“

Жалко! Националният стадион остана празен за мача на годината

Магнитски може да е бил отровен

Четиримата пострадали при дерайлирането на влака са без опасност за живота

Алергии мъчат 40% от българите Случаите на белодробна недостатъчност зачестяват

Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с патрулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно от разстояние?

Получаваме прогнози за третата пенсия

В момента липсва лесна за разбиране информация за хората, които правят доброволни вноски за трета пенсия, гласят мотивите към Кодекса за социално осигуряване.

Искаме информация за сумата по всяко време

5,52% е доходността на доброволните пенсионни фондове у нас

C промени в Кодекса за социално осигуряване ще стане възможно всеки да получи прогноза за размера на третата си пенсия. По този начин ще се знае какви суми ще получават на старини хората при определени вноски в своя доброволен пенсионен фонд. Текстовете са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Промените на кодекса са нужни, за да може законодателството ни да отговаря на всички изисквания на европейската директива за дейностите и надзора на институциите за професионално пенсионно осигуряване. Според мотивите на предложените промени, в момента липсва лесна за разбиране информация за хората, които правят доброволни вноски за трета пенсия.

Информация ще може да се изисква във всички фази – преди присъединяване към професионалната схема, в хода на осигуряването и в периода на изплащане на средства. С промените ще бъде регламентирано и по-детайлното прехвърляне на професионален към доброволен фонд, както и от и към чуждестранни институции за професионално пенсионно осигуряване. Ще бъде затегнат и надзорът от страна на КФН, като ще бъде извършвана детайлна оценка на риска на фонда. Една от записаните промени е въвеждането и на стрес-тестове.

Според данни на КФН средната годишна доходност на доброволните пенсионни фондове у нас за двугодишен период възлиза на 5,73%. Тази доходност е по-голяма от доходността на универсалните фондове заради по-голямата свобода за инвестиране при тези пенсионни схеми. За периода 30 юни 2016 – 29 юни 2018 г. годишната доходност на универсалните пенсионни фондове в страната е 4,45%, като тя се движи в границите от 1,45 до 7,45%.

4,47% е средната доходност на професионалните фондове, където се осигуряват работещите в първа и втора категория труд. Доходността на тези фондове е между 1,47% и 7,47%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. А ВЪВ ФАНТАСТИКО НА ОРЯХОВО ПРОДАВАТ РАЗВАЛЕНИ ФИЛЕТА ОТ СВИНСКИ БУТ

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.