Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Британският парламент гласува „План Б“ за Брекзит на 29 януари

ГЕРБ стартира общински събрания за номиниране на евродепутати

Полицията в Италия арестува българин 3 пъти за 20 дни

Путин: Готови сме с 1,4 млрд. долара за „Турски поток“ през Сърбия, но зависи от ЕС Все още има възможности за запазване на транзита през Украйна, каза руският президент в Белград

Крият оборота със софтуер Затвориха 10 обекта за фалшиви касови бележки

Александър Сиди дава Марешки на съд за клевета

Каракачанов: Имаме мандат да водим преговори, не да купуваме изтребители „Когато видях пребития военен, полудях. Не се сдържах", призна вицепремиерът

Референдум за втора кабинка в Банско (обзор) Хората в курорта са разочаровани, блокира се развитието на туризма

Нено Димов: Необходимо е стратегическо решение дали да се развива ски туризмът

Путин си тръгва от Белград с овчарката Паша (СНИМКИ)

Получаваме прогнози за третата пенсия

В момента липсва лесна за разбиране информация за хората, които правят доброволни вноски за трета пенсия, гласят мотивите към Кодекса за социално осигуряване.

Искаме информация за сумата по всяко време

5,52% е доходността на доброволните пенсионни фондове у нас

C промени в Кодекса за социално осигуряване ще стане възможно всеки да получи прогноза за размера на третата си пенсия. По този начин ще се знае какви суми ще получават на старини хората при определени вноски в своя доброволен пенсионен фонд. Текстовете са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Промените на кодекса са нужни, за да може законодателството ни да отговаря на всички изисквания на европейската директива за дейностите и надзора на институциите за професионално пенсионно осигуряване. Според мотивите на предложените промени, в момента липсва лесна за разбиране информация за хората, които правят доброволни вноски за трета пенсия.

Информация ще може да се изисква във всички фази – преди присъединяване към професионалната схема, в хода на осигуряването и в периода на изплащане на средства. С промените ще бъде регламентирано и по-детайлното прехвърляне на професионален към доброволен фонд, както и от и към чуждестранни институции за професионално пенсионно осигуряване. Ще бъде затегнат и надзорът от страна на КФН, като ще бъде извършвана детайлна оценка на риска на фонда. Една от записаните промени е въвеждането и на стрес-тестове.

Според данни на КФН средната годишна доходност на доброволните пенсионни фондове у нас за двугодишен период възлиза на 5,73%. Тази доходност е по-голяма от доходността на универсалните фондове заради по-голямата свобода за инвестиране при тези пенсионни схеми. За периода 30 юни 2016 – 29 юни 2018 г. годишната доходност на универсалните пенсионни фондове в страната е 4,45%, като тя се движи в границите от 1,45 до 7,45%.

4,47% е средната доходност на професионалните фондове, където се осигуряват работещите в първа и втора категория труд. Доходността на тези фондове е между 1,47% и 7,47%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. А ВЪВ ФАНТАСТИКО НА ОРЯХОВО ПРОДАВАТ РАЗВАЛЕНИ ФИЛЕТА ОТ СВИНСКИ БУТ

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.