Полша и Литва сключиха споразумение за изграждане на газопровод, свързващ двете страни

Снимка: Архив

Операторът на полската газопреносна система Газ-систем (Gaz-System) и на литовската - Амбър грид (Аmber Grid) сключиха споразумение за изграждане на газопровод, свързващ двете страни, обяви полската страна, цитирана от АФП.

Споразумението, което е подписано в датската столица Копенхаген, урежда юридическите, икономическите и технически аспекти на проекта. Целта му е да бъдат обединени газовите пазари на балтийските страни с пазара на ЕС, както и да се диверсифицират източниците на доставки и да се повиши тяхната сигурност, се посочва в комюникето на Газ-систем.

Новият газопровод ще бъде с дължина 357 километра в полската страна и 165 километра - в литовската. Двата участъка трябва да бъдат пуснати в експлоатация до 31 декември 2021 година.

Европейският съюз, който вече гласува финансиране от 10 милиона евро за изработването на проекта, пределен като проект от общ интерес, трябва да отпусне още 266 милиона евро. Те ще бъдат разпределени по следния начин: 58 милиона евро за Амбър-грид и 208 милиона евро за Газ-систем. Тези пари ще дойдат от механизма за изграждане на взаимни връзки в Европа.

Транспортирането и разпределението на газ в Централна и Източна Европа предизвикват силно напрежение между Русия и нейните съседки, основно Украйна и Полша, които са подкрепяни от Вашингтон, отбелязва АФП.

Източникът на това напрежение е проектът за газопровод по дъното на Балтийско море "Северен поток-2", който трябва да свърже Русия и Германия. Щом влезе в действие в края на 2019 година, той ще позволи на руската компания Газпром да намали значително транзита през Украйна.

Балтийските страни частично намалиха зависимостта си от Русия през януари 2015 година, когато Литва наруши монопола на Газпром, пускайки в експлоатация първия плаващ терминал за втечнен природен газ в северното пристанище Клайпеда. Полша пък откри терминал в Швиноуйшче през юни 2016 година.

Коментари

Задължително поле