Помен за 452-ма войници направиха в Лом

Сто години след едни от най-ожесточените сражения на Българската армия в Първата световна война шестима свещеници отслужиха в Лом панахида за загиналите войници от 15 пехотен ломски полк.

Само през месец март 1917 г. в боевете на връх Червената стена над Битоля падат 452-ма офицери и войници, сред които и командирът на полка полк. Стефан Илиев. Със саможертвата си обаче те не допускат пробив на фронта и още по-тежка катастрофа на България след края на войната. Стотици граждани и наследници на доблестните воини, сред които и правнучката на полк.

Илиев – Емилия Кожухарова, се събраха в Лом, за да се поклонят  пред героите. По инициатива на известният онколог проф. д-р Иван Гаврилов и с помощта на община Лом, Градския музей, военните организации и Дружеството за българо-швейцарско приятелство, в крайдунавския град бяха поставени три паметни плочи на загиналите бойци и командира им. В двора на черквата „Св. Успение Богородично” бе раздаден курбан. Професор Гаврилов дари на музея в Лом контейнер с пръст, взета от връх „Червената стена”.

„Тази пръст е пропита с кръвта на прадедите ни. Те са нашия пример за обединение и служба на Родината. Както те са легнали в основата на свободата ни, така ние днес трябва да бъдем камъните, с които се гради нова България!”, призова проф. Гаврилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България