Помощник на френския президент бил демонстранти

Френската прокуратура проверява помощник на френския президент Еманюел Макрон за нападение над протестиращи, съобщи Би Би Си.

Александър Бенала - помощник на шефа на канцеларията на Макрон, бе заснет да влачи жена и да бие протестиращ мъж по време на демонстрация на 1 май.

Записът е направен от студентския активист Тахар Бухафс. На него се вижда как Бенала, който носел полицейска каска с визьор, сграбчва жена за шията и я поваля на улицата, предаде БНР. След това изчезва от обхвата на камерата, но се връща, за да атакува друг демонстрант. Той сграбчва младежа за брадичката, удря го по главата и изглежда стъпва на стомаха му, когато пада на земята.

Говорител на Елисейския дворец обясни, че Бенала получил разрешение да се присъедини към полицейските сили като наблюдател, но превишил правата си и е наказан с двуседмично отстраняване от работа и последно предупреждение за уволнение.

Основното задължение на Бенала е да отговаря за мерките за сигурност около Макрон. Преди да се присъедини към президентския екип той бе шеф на охраната на Макрон по време на предизборната му кампания през 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа