Помпео се срещна поотделно с азербайджанския и арменския външен министър

Азербайджанската армия и арменските сили влязоха в сражения на няколко места в областта Нагорни Карабах днес - броени часове преди началото на преговори във Вашингтон в опит да бъде прекратено най-кръвопролитното от 25 години насилие в този планински регион.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна поотделно във Вашингтон с министрите на външните работи на Азербайджан и Армения в нов опит за прекратяване на избухналите на 27 септември кръвопролития, в които според руския президент Владимир Путин досега са убити 5000 души.

Срещите на азербайджанския и арменския външен министър с Помпео продължиха по около 30-40 минути.

Попитан как са преминали разговорите, арменският първия дипломат Зограб Мнацаканян заяви пред журналисти на излизане от Държавния департамент: "Много добре". Той добави, че работата по сключване на споразумение за примирие ще продължи.

Държавният секретар на САЩ прие първо азербайджанския външен министър Джейхун Байрамов, а след интервал от един час - и арменския му колега.

Преди срещите Помпео прояви предпазливост. "Това е сложна дипломатическа ситуация", каза той и припомни, че няколко споразумения за прекратяване на огъня са се провалили.

Помпео отбеляза, че по принцип САЩ и повечето европейски страни се обявяват за спиране на боевете, преди да се пристъпи към дипломатическо уреждане на конфликта.

От избухването на насилието в края на миналия месец е потвърдена гибелта на близо 1000 души, посочва ДПА.

Арменската страна съобщи за убити 874 войници и над 30 цивилни. Азербайджан изнесе данни за 63 цивилни жертви, но не дава информация за военните си загуби.

Часове преди срещата във Вашингтон, турският президент Реджеп Ердоган каза в Истанбул, че очаква Москва и Анкара да си сътрудничат за уреждане на конфликта.

Коментари

Задължително поле