Поне два месеца гледаме метеоритен дъжд

 

Подходяща за наблюдения е нощта срещу 27 юни

Активността на Юнски Боотиди до над 100 за час

Летните месеци са подходящо време за наблюдение на метеори. Няколко потока ще бъдат активни от края на юни до средата на август и при подходящи условия, наблюдението и фотографирането им не е трудна задача според специалистите.

Метеори могат да се наблюдават най-добре от места, достатъчно отдалечени от нощните светлини на градовете, за да имаме тъмно небе. За целта е най-подходящо да бъдем във високопланинска местност, в ясна и безлунна нощ, припомни за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и в катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Той е автор на традиционното издание на катедра „Астрономия“ на СУ „Гид на любителя астроном“, в което се описват значимите астрономически явления през годината, придружени от напътствия за наблюдението им от любителите астрономи.

Последните часове на нощта срещу 27 юни са подходящо време за наблюдения на метеори от потока Юнски Боотиди.

Потокът е интересен с бавните си ярки жълто-оранжеви метеори, каза Маркишки. Активността на Юнски Боотиди по време на максимума варира в широки граници през различни години - от само няколко до над 100 метеора за час.

Метеорният поток Юнски Боотиди е активен от 22 юни, а максимумът му тази година ще бъде на 27 юни, четвъртък, около 07:45 ч. българско време, каза физикът.

По-късно през лятото ще могат да се наблюдават още няколко по-атрактивни метеорни потока, каза Маркишки и отличи Южни делта-Аквариди и Алфа-Каприкорниди.

„И двата потока имат максимуми в нощта срещу 30 юли. Те се наблюдават най-добре във втората половина на нощите около края на юли и в началото на август, а тогава нощите ще бъдат безлунни. Общата им активност е около 30 метеора за час, като подобно на метеорите на Юнски Боотиди, те са бавни и ярки, особено тези на Алфа-Каприкорниди“, каза той. Маркишки припомни, че популярният метеорен поток Персеиди ще бъде активен от около 17 юли до 24 август. Неговият максимум тази година ще бъде на 12 август от около 16 ч. до 19 ч. българско време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука