Поправителна сесия в парламента (обзор)

Преференциите за изборите ще запазят ниския си праг след като от ГЕРБ внесоха промени на промените в Изборния кодекс. Снимка: Цветан Томчев

Върнаха преференциите и дадоха на мюфтийството срок от 10 г. да плати

Кворум се събра от втори опит

Депутатите от управляващото мнозинство си устроиха своеобразна поправителна сесия на законодателните гафове от последните седмици. Днес гласуваха отново на първо четене да се върне старото положение с преференциите в Изборния кодекс. А след това от ГЕРБ внесоха поправки в Закона за вероизповеданията, чрез които дълговете на регистрираните религиозни общности няма да се опростят, а ще има възможност да се разсрочват.

Петъчният парламентарен ден не мина съвсем гладко, тъй като още сутринта се оказа, че не достигат няколко депутати за кворум в пленарна зала. След кратка почивка се събра необходимото мнозинство за започване на работа на Народното събрание. А въпреки гръмките закани на лидера на “Воля” Веселин Марешки, че партията му напуска парламента, 5 депутати от “Воля” се регистрираха в зала. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов звъннал по телефона на Марешки и избранниците от “Воля” дошли на работа, стана ясно от коментари в кулоарите.

По гласуването на новите поправки в Изборния кодекс, с които се връщат старите правила за преференциите, от гласувалите 139 депутати 138 бяха “за”, а един - “въздържал се”. Така се възстановяват по-ниските прагове на преференциите - 5 процента за евроизборите и 7 процента за парламентарните и местните избори.

Както “Труд” първи съобщи, от ГЕРБ бяха внесени и промени в Закона за вероизповеданията, чрез които задълженията на последните няма да се опростяват, а ще се разсрочат за 10 години. “Изплащането може да стане в рамките на година-две или десет, но срокът е до 10 години”, отбеляза Цветан Цветанов. А председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова поясни, че в закона се “разписва процедура, подобна на тази в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, в която да бъдат фиксирани всички основни условия”. Става дума за срока на отсрочване тече лихва, ще се изисква предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване, НАП ще е оторизирана да следи начина, по който се изпълнява цялата процедура.

Коментари

Задължително поле