Смъртоносната игра „Син кит“ вдигна на крак ОУ „Климен Охридски“ в Бургас, ученик получил покана

Автобус с 15 пътници се заби във влекач, паркиран край пътя преди Ришкия проход

Прокуратурата поиска постоянен арест за горнооряховец спипан с контрабандни цигари за 300 000 лева 56-годишният Николай Николаев превозвал 800 000 къса от марка,която е забранена за продажба у нас

Цвета Караянчева: Подкрепям инициативата Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България

Столични полицаи задържаха двама дилъри на наркотици

Цацаров за състоянието на пешеходните пътеки в страната: Срамно и фрапиращо! Главният прокурор настоя за санкции и търсене на отговорност

Царевец отново се превръща във Верона на Балканите

Лидерите от ЕС ще порицаят действията на Турция спрямо Гърция и Кипър

Перничанка е дала 2 000 лева и 2 500 евро на телефонни измамници

ЧЕЗ: Няма населени места без електрозахранване 300 екипа са в готовност да реагират при аварии

Апаши задигнаха 50 000 лева от жилище в Търново Парите били скътани в сейф

Състоянието на пребитата студентка е стабилно

Гърция ще изгуби 2 млн. души от населението си до 2030 г.

Македония влиза в НАТО и без споразумение по спора с Гърция

Горски от Североизтока се готвят за национално състезание по стрелба Точните мерници отиват пак за национална купа в Пловдив

Популизмът е по-отровен от комунизма

Известният перуански писател Марио Варгас Льоса: „Не се оправ­даха надеждите за засилване на либералната демокрация.“

Събуждането от тази илюзия ще е тежко за целия свят

Мнозина се надяваха, че изчезването на комуниз­ма ще засили позициите на либералната демокрация и тя ще се разпространи в целия свят. Оказа се, че не е така – комуниз­мът беше заменен от популизъм. Не става дума за идеология. Това е по-скоро нещо като вирусна епидемия. Популизмът е по-отровен от комунизма и атакува както развитите, така и развиващите се страни, като във всеки отделен случай има различен облик. В развиващите се страни популизмът се проявява в левичарската идеология, а в развитите страни има ясно изразен десен оттенък. Даже такива държави като Великобритания, Франция, Холандия и САЩ нямат противоотрова за тази болест. Популизмът се появява под формата на Брекзит, в президентството на Тръмп, във възможното идване на власт на холандската дяснолиберална Народна партия на свободата и демокрацията, а във Франция като лидерката на политическата партия „Национален фронт“ Марин льо Пен.

Какво представлява популизмът?

На първо място, това е безотговорна и демагогска политика на отделни политици, които са готови заради ефимерното бъдеще да принесат в жертва цялата нация. Това се вижда в такива популистки призиви като например за национализация на предприятията, за замразяване на цените на основните храни, за повишаване на работната заплата. Всичко това реализира в живота бившият президент на Перу Алан Гарсия, което доведе до скок на популярността му, а след това до хиперинфлация, срив на икономиката на страната и обедняване на населението. Свързващо звено на популизма е национализмът. По време на предизборната си кампания Тръмп обеща да върне предишното величие на Америка, както и да не позволи на Китай, Европа и други държави да използват САЩ като източник за обогатяването си. Интересите на Америка са над всичко. Бях в Лондон, когато се решаваше въпросът за излизането на Великобритания от Евросъюза и с удивление слушах шовинистичните и ксенофобски речи на Борис Джонсън и лидера на Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) Найджъл Фараж. Те обещаваха, че след излизането от ЕС Великобритания отново ще си възвърне суверенитета и свободата, а ще се спаси и от бюрократите в Брюксел.

Неотменна част от национализма е расизмът, който се проявява в това, че постоянно търси „изкупителна жертва“ и я обвинява за всички беди, неуспехи и провали. Обект на атаки от страна на западните популисти станаха имигрантите и мюсюлманските бежанци. Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че отговорност за разпространението на насилието, грабежите и незаконното разпространение на наркотици в САЩ носят мексиканците. От гледна точка на ръководителя на холандската дяснолиберална Народна партия за свобода и демокрация и лидера на политическата партия „Национален фронт“ Марин льо Пен причини за всички проблеми са африканците и арабите. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и министър-председателката на Полша Беата Шидло обвиняват мигрантите, че лишават от работа местните хора, злоупотребяват със социалните помощи и рушат общественото образование.

Популизмът има много дълбоки традиции, но никога досега не е достигал такива мащаби. Борбата с него е много трудна, защото стъпва върху човешките инстинкти – недоверие, страх, делене на хората по расов, езиков и религиозен признак. Особено ярко това се вижда в САЩ. Неистовият популизъм на Тръмп показа, че има възможност да се върнем назад в онзи уж щастлив и предвидим свят, без риск за белите и християните, които са живели в САЩ преди 50-60 години.

Събуждането от тази илюзия ще е тежко и за съжаление не само за САЩ, а и за останалия свят.

 

(От БГНЕС със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Всеки, който обещава че щял да ме арестува за корупционни практики е долен популист!

 2. Тамън да кажа браво и гледам, че и този вижда нещата през явно вече сенилния си мироглед… кат му харесва да ходи в обора на непопулисткия диктатор меркел дет всичко ошайсва.

 3. Който казва истина за тях е популист. Щото системата им фалира , не работи, изчерпаха им се тарикатлъците , няма вече кого да излъжат, никой не им вярва и измислиха думата популист. То лицемерие бива бива ама ..

 4. Според известния американски политолог Francis Fukuyama
  определението за „Популизъм“ е:
  “Етикет, който политическия елит поставя на политики поддържани от обикновените граждани, но неприятни на управляващите кръгове.”

  Очевидно е, че Марио Льоса като известен успял писател и част от елита се опитва да защити (безуспешно) привилегиите на своята каста състояща се от “умни, красиви и образовани”, като охулва лошия “популизъм”.
  Затова ние “популистите” четем Смирненски, Вапцаров, Маяковски – техните творби дават сила на обикновените безправни хора в борбата им за оцеляване в свят управляван от Марио Льосовски либерастчета.

 5. Прочетете внимателно текста – призива за повишаване на работната заплата бил “популистки” ?! призива за замразяване на цените на основните храни бил също “популистки” ?
  Значи цените на храните да се увеличават, а заплатите ни да не се увеличават ? т.е да обедняваме докато сме живи ?
  Бедний ми Льоса, бил си добър писател преди 20 години, сега си просто поредният изкуфял представител на олигархичната прослойка.

 6. Дори не могат да анализират пропадналите си измишльотини, чудят се как да се извъртят, че да изглеждат прави?Също като България!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.