Поп звезди учат децата на авторско право

Люси Дяковска призова бъдещите творци да бъдат „в час” с правата си.

Любо Киров, Дидо от Д2 и Люси Дяковска вече посетиха училища по изкуства в страната Труд

Следващата спирка е Пловдив с момичетата от 4Magic

Хитови български изпълнители се включиха в образователната инициатива „В час по интелектуална собственост”, която цели да покаже на децата процеса при създаване на една песен и да научат повече за авторските права. Поп изпълнителите Любо Киров, Искрата и Люси Дяковска, рок групата Jeremy?, вокалистът на Д2 Дидо вече посетиха училища по изкуства в страната в рамките на инициативата.

Популярните звезди разказаха интересни подробности за това как се създава една песен, колко труд и усилия изисква този процес и как трябва да бъдат „в час” с правата си.

По-рано през годината групата Jeremy? посетиха бъдещите творци в Музикалното училище в София, а Любо Киров сподели знанията си по авторско право с възпитаниците на Училището по изящни изкуства. Малко след тях Дидо от Д2 сподели знания и опит в Националната гимназия по приложни изкуства.

Преди няколко дни пък „В час по интелектуална собственост” излезе извън рамките на столицата с посещение в училище „Панайот Пипков” в Плевен. Там певицата Люси Дяковска даде пример за упражняване на морално право върху произведение с избор на песен за репертоара на No Angels. „Мениджърът ни влезе в преговори с Eurythmix за хита им There Must Be An Angel. Те се съгласиха да ни предоставят песента, само ако спазим наложената от тях матрица за звучене на кавъра. Като автори забраниха всякаква импровизация върху мелодията”.

Музикалният продуцент Станислава Армутлиева е създател и основен посланик на „В час по интелектуална собственост” - проект, дело на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Инициативата продължава на 19 ноември в НУМТИ „Добрин Петков” и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Посланик на образователния проект на БАМП ще бъдат момичетата от групата 4Magic.

Коментари

Задължително поле