Пореден музикален празник с Маестро Камджалов

Брукнеровата GROßE MESSE ще прозвучи в зала „България”

"Чувал съм много изпълнения на финала, включително това на сър Саймън Ратъл и Берлинската филхармония, но Камджалов надмина всички."

London The Bruckner Journal

"Йордан Камджалов е философ сред диригентите."

Mannheimer Morgen

Това са малка част от отзивите, които получава Маестро Камджалов по повод Брукнеровите концерти, дирижирани от него.

Събитие и спектакъл е всяка концертна изява на блестящия диригент, но Брукнер е с особено място в репертоара му и винаги предизвиква безапелационно възторжени отзиви от страна на критиката и публиката. Плевенската филхармония, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и Йордан Камджалов обединяват творческата си енергия за представянето на Голямата меса във фа минор.

На 21-ви февруари (петък), от 19,30 часа в зала „България” почитателите на класическата музика ще могат да се докоснат до мащабната творба на Антон Брукнер – Голяма меса № 3, фа минор, за солисти, хор, оркестър и орган. За събитието на сцената ще творят съвместно повече от 130 музиканти от Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и солистите Мирела Александрова – сопран, Виолета Радомирска – алт, Георги Султанов – тенор, и Ивайло Джуров – бас. Диригент на концерта ще бъде маестро Йордан Камджалов. Диригент на НФК „Светослав Обретенов” – Славил Димитров.

Да интерпретира мащабни творби от Чайковски, Брамс, Орф, Стравински, Вагнер, Малер, Хиндемит или Брукнер е често явление, дори практика в професионалния живот на маестро Йордан Камджалов. Крупните форми – опера, меса, симфония, кантата, реквием и др., са предпочитани от него, а публиката винаги е дълбоко впечатлена от забележителното му сценично присъствие, прочит, проникновение и сила на внушението. Специалистите не пестят позитивните си оценки: „едва ли има стил и музикална композиция, която не може да бъде претворена по по-разтърсващ начин от този невероятен талант”, „високо и изискано художествено ниво” или „Камджалов оформя всяка фраза до пълното й съвършенство”...

Под диригентството на маестро Камджалов Плевенската филхармония и НФК „Светослав Обретенов” за първи път ще представят GROßE MESSE (Голяма меса - фа минор) на Брукнер в зала “България”. В духа на класическата традиция месата е в шест части: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus и Agnus Dei, наситени с мечтателност и красота, пълни със смирение и духовна сила. Композирана през 1867 г., тази меса на Брукнер придобива най-голяма популярност след симфониите му. Преди концерта в зала България, Месата ще чуе плевенската публика на 20 февруар в Народно читалище „Съгласие 1869“. Билетите са налични на касата на зала „България”, в мрежата на Ивентим, както и онлайн.

Коментари

Задължително поле