Пореден провал за пакета „Мобилност” (обзор)

Превозвачи в цяла Европа протестират срещу различни аспекти на новото законодателство

Връщанията за домуване и почивките на водачите основен проблем

Нови разговори трябва да бъде насрочени от Хелзинки

Без сделка приключиха тристранните преговори по пакета “Мобилност” между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия, които продължиха през нощта на понеделник срещу вторник в Страсбург, предадоха осведомени източници.

Основните теми на брожение между трите водещи институции на Европейския съюз остава по най-големите теми от законодателния пакет, сред които е и връщането на камион в страната на домуване по време на месечната почивка на водача. В началото на месеца транспортният министър Росен Желязков обяви, че България има готовност да сезира Съда на Европейския съюз именно заради тази разпоредба, припомня БНР.

Нов кръг тристранни преговори - така наречените триалози между Европарламента, Еврокомисията и Съвета на ЕС, могат да бъдат насрочени от председателя на транспортната комисия в парламента и министъра на транспорта на Финландия, която в момента председателства съюза.

Конкретно трите въпроса, които са довели до блокажа са били правилата за почивки на шофьорите, времето за управление на камиона и искането на Европейския парламент камионите да се завръщат по местата си на регистрация на всеки четири седмици. Целта на евродепутатите е да пресекат практиката западни фирми да регистрират камионите си в Източна Европа, но мярката ще засегне най-вече страните като България или Латвия, чиито фирми осъществяват превози на големи дистанции.

Коментари

Задължително поле