Пореден ръст на заразените с COVID-19 в Европа и САЩ

Редица европейски страни се готвят за допълнително затягане на антиковид мерките с оглед на поредни повишения на новозаразените с Covid-19 през последното денонощие.

Белгия пред прага на още по-строги ограничения за придвижването на гражданите, равносилни на почти пълно затваряне на страната. След като вчера надмина рекорда от пролетта, днес броят на пациентите в белгийските болници вече е над 6100 - увеличение от 263 души за един ден.

Броят на новите случаи на коронавирус в Австрия се е увеличил през изминалите 24 часа с над 1000 в сравнение с предходното денонощие до рекордните 5627. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че при около 6000 новозаразени за денонощие капацитетът на болниците ще бъде изчерпан. Утре правителството се очаква да обяви нови мерки за забавяне на разпространението на вируса.

Във Великобритания графство Нотинг амшър стана поредният район с карантина от най-висока степен. Засилват се опасенията, че скоро в Обединеното кралство ще бъде въведена пълна общонационална карантина.

Междувременно Обединеното кралство регистрира 24 405 новозаразени с коронавирус и 274 починали за последното денонощие, като страната е на прага на общонационална карантина.

Италия отчете рекордни 31 084 нови случаи на Covid-19 в страната и 199 починали през последните 24 часа, показват официалните данни, публикувани от здравното министерство на страната в петък. Стойностите нарастват трайно от началото на октомври, като общият брой на заразени с коронавирус от началото на пандемията достигна 647 674, а смъртните случаи - 38 321.

От тази седмица в Италия влязоха в сила засилени нови ограничителни мерки, като ресторантите и баровете вече са на по-кратко работно време, а кината, театрите, игралните зали, дискотеките и фитнес залите са затворени.

Португалия също отчете рекорд по отношение на регистрираните случаи на Covid-19, както и на смъртните случаи, свързани с коронавирус за последното денонощие, според официалните данни, публикувани от Генералната дирекция на здравеопазването в страната.

През последните 24 часа бяха регистрирани 4656 нови случая на коронавирус и 40 смъртни случая, което доведе до общо над 137 000 случая и 2468 починали от началото на пандемията. Здравната ситуация е най-тревожна в района на Лисабон и в северните части на страната.

От полунощ Франция вече се намира в национална карантина.

В Съединените щати бяха регистрирани рекордните 88 521 случая за денонощие. Това е увеличение с почти 10 хиляди от предходния ден.

Коментари

Задължително поле