Пореден шофьор с фалшив тест за дрога на МВР

Снимка: “Глас нюз”
73-годишният Петър Карахристов, който 54 години си е вадил хляба като професионален шофьори, дори не знае какво е амфетамин.

73-годишният Петър от Варна цял живот е въртял волана, без да знае какво е амфетамин

45% от полевите проби са менте

При Рашков и Демерджиев безобразията се умножават

Никой български шофьор не е в безопасност - по всяко време той може да бъде обявен за наркоман, да му вземат книжката, да му свалят номерата на колата, да му повдигнат обвинение и да го съдят само на базата на фалшивите полеви тестове за дрога на МВР. Дори да даде кръв и урина за изследвания, резултатите му ще излязат след 14 месеца, а ако сам си плати за лабораторен анализ, държавата не го признава.

Случаят със 73-годишния Петър Карахристов от Варна е още по-фрапиращ, съобщи сайтът “Глас нюз”. Човекът е професионален шофьор с 54 години стаж, 30 от които е работил в Градския транспорт без нито един пътен инцидент. Не само, че не е пробвал наркотици, през живота си дотогава той не бил чувал за амфетамин.

Преди 5 месеца бай Петър карал бавно из Търговище, когато внезапно пред колата му излетяло момче с тротинетка. Последвал лек сблъсък, момчето паднало и си ударило крака. После и самият пострадал и двама свидетели казали на катаджиите, че пенсионерът не е виновен за катастрофата. Въпреки това варненецът бил отведен в полицията, където го тествали с Drug Chek 5000 и го изкарали надрусан с амфетамин. Човекът дал кръв за изследвания, а няколко часа по-късно, когато се прибрал във Варна, отишъл във ВМА и пак дал кръв, като сам си платил изследването. Резултатът от “частния тест” излязъл след 5 минути и бил отрицателен. Резултатът от пробата, взета в Търговище и пратена в същата ВМА-Варна още не е готов. Тези дни бай Петър получил писмо, че пробите ще се забавят 14 месеца, но пък вчера се разбра, че неговата е излязла, отрицателна е и му връщат книжката.

Петър Карахристов е един от всички 4676 шофьори, дали положителни проби на полеви наркотест през 2022 г. Те са с 1200 повече от 2021 г., (3215) и над двойно повече от 2020 г. (2044). Изследвания показват, че 45% от полевите тестове дават фалшиви резултати, които падат при кръвните проби. При Бойко Рашков като вътрешен министър и при неговия служебен наследник Демерджиев това безобразие се умножава - хиляди хора, наказвани като наркомани, вече осъждат държавата за щети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право