Поредна нощ на протести и сблъсъци в САЩ

Полицаи в Ню Йорк опитват да усмирят протестиращи в града, недоволни от убийството на чернокожия Джордж Флойд в Минеаполис.

Тръмп се закани да спре насилието “от раз”

Служители на Ройтерс ранени в Минеаполис

САЩ преживяха поредна нощ на протести, прераснали в сблъсъци с полицията, в редица градове в страната. Бунтовете бяха предизвикани от смъртта на чернокожия Джордж Флойд в Минеаполис, издъхнал след полицейско насилие при ареста му в понеделник.

Демонстрации имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис, Атланта, Маями и Чикаго, като в последните четири града недоволните не се подчиниха на въведения комендантски час.
Протестиращите скандираха “Не мога да дишам” - последните думи на Флойд преди да издъхне, затиснат за няколко минути от полицай с коляно във врата.
В Индианаполис властите съобщиха за поне един убит и трима ранени на демонстрациите. В Минеаполис пък оператор на Ройтерс и придружаващ го консултант на медията са били ранени от изстреляни от полицаи гумени куршуми.

Президентът Доналд Тръмп разкритикува размириците, като обвини леви радикали за насилието, което се закани да спре “от раз”. “Стоя пред вас като приятел и съюзник на всеки американец, търсещ справедливост и мир, и като твърд противник на всеки, който експлоатира тази трагедия, за да граби, мародерства, напада и заплашва”, отсече Тръмп.

Коментари

Задължително поле