Порошенко обяви военно положение (ИНФОГРАФИКА)

Москва продължава да задържа съдовете на Киев

Президентът уточни, че целта му е защита, а не конфликт

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ за въвеждане на военно положение в страната за срок от 60 дни - до 25 януари 2019 г., предаде Ройтерс.

Решението на Порошенко бе взето часове, след като Русия стреля по три украински военни кораба, опитали да преминат през Керченския проток край Крим, и ги задържа.

Веднага след този инцидент въоръжените сили на Украйна бяха приведени в пълна бойна готовност. На заседание на Съвета за сигурност Порошенко осъди “налудничавия акт на Русия”, увери, че “атаката е била преднамерена” и съобщи за планираното въвеждане на военно положение. Но уточни, че то не означава обявяване на война на Русия, а е с цел защита.

И днес Москва и Киев останаха на противоположни позиции за причината за напрежението. “Става въпрос за нахлуване на чуждестранни военни кораби в териториални води на Руската федерация”, отсече говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Украйна пък отстоява позицията си, че корабите са плавали след предварително уведомление и настоя Москва незабавно да ги освободи, като външният министър Павло Климкин заяви, че задържаните украински моряци трябва да бъдат разглеждани като “военнопленници”.

Призив моряците да бъдат освободени отправи и ЕК, но Москва запази мълчание по въпроса.

MILITARY: Russia-Ukraine tensions rise after naval clash

Коментари

Задължително поле