Порошенко се включва в срещата на лидерите от ЕС

Президентът на Украйна Петро Порошенко пристига в Брюксел за среща на върха с Европейския съюз. Акцент в усилията на Порошенко са осигуряването на напредък по либерализирането на визовия режим за украинците и изпълнението на Минските споразумения.

Очаква се ЕС да препотвърди запазването на санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим и действията в Източна Украйна.

На срещата Съюзът ще бъде представляван от председателите на Съвета и Комисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

Очаква се предоставянето на още 15 млн. евро в подкрепа на програмата за борба с корупцията в Украйна и 104 млн. евро за реформа на публичната администрация. Еврокомисията готви други 600 милиона евро за транспортна инфраструктура. Ползите от подписаното споразумение за асоцииране и свободна търговия обаче не могат все още да бъдат усетени в пълна степен от Украйна, защото Холандия отказа да ратифицира теста след национален референдум. Така то не може да влезе в сила 2 години след протестите на Майдана и военната руска намеса в страната.

Президентът Порошенко се надява да получи в Брюксел зелена светлина за отпадането на Шенгенските визи за украински граждани. 28-те правителства се съгласиха принципно на ниво посланици миналата седмица, но само след като влезе в сила ново еврозаконодателство за „аварийна спирачка“. Тя трябва да позволи на Съюза бързо да въведе отново визов режим, ако прецени, че украинците не спазват правилата. Преговорите по законопроекта обаче още продължават с Европейския парламент и дата за премахване визите за Украйна досега не е обявена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа