Порошенко търси помощ от Европейския съюз и НАТО

Президентът на Украйна Петро Порошенко се опитва да убеди лидерите на Европейския съюз и НАТО в необходимостта от „азовски пакет" санкции срещу Руската федерация и военна помощ за Киев. Той се намира в Брюксел, където се провежда срещата на върха на ЕС. Разговорите на Порошенко са насрочени с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и германския канцлер Ангела Меркел.

Отивайки в Брюксел, президентът обеща да направи всичко, така че срещите „да са изпълнени с истинско съдържание“. Това означава преди всичко разширяването и засилването на антируските санкции. По отношение на ограниченията, въведени по-рано поради събитията в Донбас, в Киев те нямат съмнение, че ще бъдат подновени отново за половин година. Порошенко припомни, че по-рано мнозина се съмняваха в продължаването на този пакет: „Сега съм твърдо убеден, че имаме повече аргументи за продължаването на санкциите“. Освен това възнамерява да поиска от лидерите на ЕС да въведат „азовски пакет“ - нови санкции заради инцидента в Азовско море.

Европейският парламент прие резолюция, в която събитията от 25 ноември бяха наречени „акт на агресия на Русия срещу Украйна“. Това решение беше подкрепено от 433 депутати, 105 гласуваха против, 30 се въздържаха. Документът съдържа изискването за незабавно освобождаване на украинските моряци и връщане в Украйна на трите кораба, задържани на 25 ноември. „Европейският парламент призовава страните от ЕС да затворят достъпа до пристанищата на ЕС за руски кораби, пристигащи от Азовско море, докато Русия не възстанови свободното плаване през Керч и Азовско море“.

По-рано Киев призова европейците да затворят пристанищата, а Турция - да блокира проливите под неин контрол за руските кораби. Част от въпроса трябва да бъде решен на заседание на Европейския съвет. С доклад за положението в югоизточната част на Украйна трябва да излязат европейските посредници от „нормандската четворка“ - френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

За военна помощ не се говори публично. По-рано високопоставени представители на ЕС допуснаха само финансова помощ за укрепване на крайбрежните райони на Украйна.

Реториката на украинските власти се основава на факта, че положението в югоизточната част на Украйна, в Азовско море и в Керченския проток е не само украински проблем, но и потенциална заплаха за държавите-членки на ЕС.

До края на седмицата ще бъде известно дали Порошенко е успял да убеди европейците в необходимостта от строги мерки по отношение на Руската федерация и военната помощ за Украйна.

Коментари

Задължително поле