Поскъпват имотите във Велико Търново

Близо 150 са издадените строителни разрешения в общината за първото шестмесечие

Недвижимите имоти във Велико Търново поскъпват. Това отчитат брокери от старата столица. Тенденцията е от последните месеци като основната причина е засиленото търсене и дефицит на жилища на пазара в града и околностите.

Основно се забелязва ръст в цените на новото строителство и двустайни, и тристайни апартаменти, които са най-предпочитани в момента. Търсят се жилища предимно в кварталите “Картала”, “Колю Фичето” и "Зона В" в болярския град. Цените варират от 420 до 500 евро на квадратен метър.

Клиенти са предимно българи, които живеят в чужбина и инвестират в имоти, жители на по-малките общини, които се заселват в областния център заради работата и млади семейства.

“Около 80% от сделките, които се извършват чрез агенция, стават чрез ипотека на имота. Стойността на жилищата се влияе от цената на терените. Земята поскъпва, както и разходите по оформянето на документацията и разрешителните за строеж. Младите семейства масово купуват апартаменти в града чрез банков заем, тъй като избират да плащат ипотека вместо наем на жилище", споделят брокери.

Те разкриват интересна тенденция. С новото строителство неминуемо растат и цените на старите имоти. Растат и цените на панелите. Апартаменти, които са за тотален ремонт конкурират цените на тухленото строителство. В квартал “Бузлуджа” например, двустаен панелен апартамент се търгува за цена 45 000 – 50 000 евро.

"Заради голямото търсене, скачат цените и къщите в старинния град. Близо 150 са издадените строителни разрешения в града и общината за първото шестмесечие на 2019 г. Над 90 обекта са въведени в експлоатация за същия период", посочи главният архитект на Велико Търново Николай Малаков.

Цифрите отразяват сериозната инвестиционна активност в старопрестолния град и през тази, и през миналата година. За шестмесечието на миналата година издадените разрешителните са били 140, като с близо 30% е ръстът на одобрените заявления спрямо 2017 година. Инвестициите нарастват и това бе отчетено дори от Световната банка, която работи не са данни от общината, а по проучвания на независими източници. Редица предприятия в сферата на леката промишленост разшириха производствата си. След обновяването на Западната индустриална зона интересът към нея расте – около 10 нови обекта там са в процес на изграждане.

"В момента във Велико Търново интензивно се строи и си мисля, че до една година тенденцията ще се обърне – да има голямо предлагане, а търсенето да спадне“, прогнозират брокери.

Коментари

Задължително поле