На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Поскъпнаха хлябът и закуските във Варна

По-високи цени на хляба сюрпризираха варненци в първите дни на септември. Заводският самун вече струва 5 ст. повече, а деликатесните хлябове от малките пекарни поскъпнаха със 7-8 ст. Най-солидно е увеличението при закуските – баничките гонят 1,40-1,50 лв., а рогчетата са по левче при 80 ст. в началото на лятото.

Повишението на хляба e между 5 и 10% и е резултат от поскъпването на зърното и брашното, коментира пред „Труд“ Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Според него от 280 лв. за тон хлебната пшеница вече се търгува за 360-400 лв., а от началото на август мелниците продават брашното с 40 до 100 лв. повече за тон. Така след близо 10 г. застой се е наложило нагоре да тръгнат и цените на крайната продукция.

„Тъй като реколтата от пшеница тази година е по-малка, а качеството не е добро, вероятно ще се наложи внос на зърно или влагане на подобрители в брашното, а това ще доведе до ново леко поскъпване“, добави Бонев, позовавайки се на данни от мелниците. Той обаче бе категоричен, че до момента няма спад в потреблението на хляб и закуски дори при бутиковите фурни, чиито изделия традиционно са най-скъпи.

„Варненци имат висока хранителна култура и деликатесните хлябове вече заемат около половината от потреблението“, поясни Бонев. Според него плавното поскъпване на насъщния е обусловено и от увеличението на горивата, еленергията, както и на разходите за труд, тъй като от 3 г. ежегодно фирмите от сектора повишават заплатите с 15-20%, за да не останат без работници. Засега заковани остават само цените на сладкарските изделия, защото повечето суровини за производството им не са променяни от година.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Гледайте какво ще стане,след като ония дерачи на кожи от ДКЕВР(или КЕВР)вдигнат цената природния газ!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.