На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Половин България пие незаконна вода (обзор) 2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

Поскъпнаха хлябът и закуските във Варна

По-високи цени на хляба сюрпризираха варненци в първите дни на септември. Заводският самун вече струва 5 ст. повече, а деликатесните хлябове от малките пекарни поскъпнаха със 7-8 ст. Най-солидно е увеличението при закуските – баничките гонят 1,40-1,50 лв., а рогчетата са по левче при 80 ст. в началото на лятото.

Повишението на хляба e между 5 и 10% и е резултат от поскъпването на зърното и брашното, коментира пред „Труд“ Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Според него от 280 лв. за тон хлебната пшеница вече се търгува за 360-400 лв., а от началото на август мелниците продават брашното с 40 до 100 лв. повече за тон. Така след близо 10 г. застой се е наложило нагоре да тръгнат и цените на крайната продукция.

„Тъй като реколтата от пшеница тази година е по-малка, а качеството не е добро, вероятно ще се наложи внос на зърно или влагане на подобрители в брашното, а това ще доведе до ново леко поскъпване“, добави Бонев, позовавайки се на данни от мелниците. Той обаче бе категоричен, че до момента няма спад в потреблението на хляб и закуски дори при бутиковите фурни, чиито изделия традиционно са най-скъпи.

„Варненци имат висока хранителна култура и деликатесните хлябове вече заемат около половината от потреблението“, поясни Бонев. Според него плавното поскъпване на насъщния е обусловено и от увеличението на горивата, еленергията, както и на разходите за труд, тъй като от 3 г. ежегодно фирмите от сектора повишават заплатите с 15-20%, за да не останат без работници. Засега заковани остават само цените на сладкарските изделия, защото повечето суровини за производството им не са променяни от година.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Гледайте какво ще стане,след като ония дерачи на кожи от ДКЕВР(или КЕВР)вдигнат цената природния газ!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.