Посланикът на САЩ откри защитено жилище за хора в умствени увреждания в Сливен

Снимки: Георги Ангелов

Защитено жилище за възрастни хора с умствени увреждания бе открито от посланика на САЩ Херо Мустафа и кметът на Сливен Стефан Радев. Обектът на стойност 265 хил. долара е финансира по програма на американското посолство. В него 8 жени получават грижи, медицинско обслужване и им е осигурена среда, близка до семейната, която да предотврати социалното им изключване. "Проектите на добронамереност на посолството на САЩ продължават да подкрепят България и българите", каза посланикът на откриването. От 2010 г. насам американската страна чрез посолството в страната ни е инвестирала 6 млн. долара в 60 проекта в сферата на социалните дейности и образованието.

Новата двуетажна сграда е построена върху общински терен. В нея има пет спални, кухня и столова, четири бани, складови и перално помещения. Мебелите и оборудването са предоставени от общината в Сливен. Това е най-доброто жилище, изградено у нас, коментираха от местната администрация, и сред първите в страната, които предлагат подобни социални услуги. Защитеното жилище заемаше друга сграда в центъра на града, но се наложи да я напусне заради влошаващото й се състояние. Жените, които ползват услугата, са изведени от най-голямото социално заведение за мъже и жени с умствени увреждания "Качулка".

Преди откриването на социалното заведение посланик Мустафа и кметът Радев разговаряха в кабинета му. Заедно поднесоха цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, който е един от символите на града.

Посещението на посланика в Сливен е първото в извън столицата след заемането на поста.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони