Полша: Очакваме по-силно присъствие на американски войски в страната

Прокуратурата внесе протест срещу предсрочното освобождаване на Васил Маникатов

Прокуратурата иска затвор за смърт с един удар

Линейка, автобус и коли са аварирали по пътища в Добричко

Общините Търговище и Попово търсят близо 5 млн. лв. за сметището

52 души са загинали при запалването на автобус в Казахстан

Жители на Смолян се страхуват да напускат домовете си заради силния вятър (СНИМКИ)

МОН посочи в кои училища не се учи заради грип или бури, вижте къде са те

Откраднали пари от джипа на бизнесмен

Кристиан Костов спечели награда на публиката за европейски дебют

Анулираха всички полети на амстердамското летище „Схипхол“ заради тежки бури

Валентин Радев заминава на работно посещение в Гърция

ГДБОП пресече незаконно разпространение на роман на Дан Браун в интернет

Български студенти разказват на ученици какво е да учиш в Холандия

Бургазлии масово търсят спешна помощ в УМБАЛ Близо 31 000 души са приети в държавната болница

Посланикът на Япония: Велико Търново е сред водещите български градове и най-прекрасният от тях

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов в сряда се срещна с посланика на Япония у нас Шиничи Яманака. Градоначалникът представи много добрите възможности и потенциал, които старата столица и регионът предоставят за съвместно сътрудничество както в областта на бизнеса, така и в сферите на културата, изкуствата, образованието и опазване, съхраняване и експониране на културно- историческото наследство.

Специално място в разговорите бе отделено на добрите социално- икономически показатели на общината – засилен и нарастващ инвестиционен интерес, нови работни места, нива на безработицата, които са в пъти по-ниски от средните за страната, стратегическо географско положение, добра транспортна и комуникационна инфраструктура, добре образовани и квалифицирани специалисти.

Даниел Панов отправи предложение за още по-активно партньорство с посолството на Япония. За участие в културните събития в общината – фестивали, концерти, артистични проекти, в Международното изложение „Културен туризъм Велико Търново“ апелира Даниел Панов.

Като илюстрация на ключовото значение, което има туризмът и особено културният туризъм за града и региона г-н Панов посочи, че през 2016-та година ръстът на туристическият поток към общината е над 13 %. Близо 1 милион са туристите, посетили общината през изминалата година. Над 147 000 са туристите само от круизните пътувания по река Дунав, които посещават и Велико Търново. Всяка година се увеличават и японските туристи, които идват в Старата столица.

„За един ден няма да успеете да видите дори част от нещата, които непременно трябва да видите във Велико Търново“- заяви кметът. В отговор Посланикът преразгледа плановете си, не устоя на предложението да види тази вечер уникалният Аудио-визуален спектакъл „Царевград – звук и светлина“ и удължи престоят си в Старата столица до утре.

Негово Превъзходителство Шиничи Яманака заяви , че е изключително силно впечатлен от всичко, което е видял и почувствал във Велико Търново.

„Градът ви е сред водещите в България, заедно със София, Пловдив, Варна и несъмнено е най-красивият и очарователен град“-заяви Посланикът.

Посланикът е на първото си посещение в Старата столица по време на шестият месец от началото на своят мандат на дипломатическата си мисия в България. Той говори за добрите партньорски отношения на Посолството на Япония с Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ и го .посочи като един от най-добрите центрове в България за разпространение на японският език, култура и традиции.
Дипломатът потвърди, че Велико Търново е изключително популярна и желана дестинация в Европа за практически всички японски туристи, като практически всички включват Старата столица в маршрутите си на Старият континент.

Посланикът показа завидни познания в областта на българските традиции и фолклор. Още в началото на разговори той помоли да остави върху дърво мартеницата си, защото вече е видял щъркел. Господин Панов запозна посланика с традицията на великотърновци и гостите на града да поставят мартениците си върху магнолията в зелената площ пред Централна поща. Посланикът, придружен от съпругата си и служител на посолството постави мартеницата си върху дървото.

В края на разговора Даниел Панов изтъкна, че очаква реализирането на проекти от стратегическата инфраструктура на страната, като автомагистрала „Хемус“ и скоростният път „Русе – Велико Търново – Свиленград“ да направят Старата столица още по-атрактивно и желано място за всички инвеститори.
От името на НСОРБ Даниел Панов , че всички кметове на общини се надяват и очакват след парламентарните избори да бъде съставено стабилно и работещо правителство за да бъдат продължени успешните правителствени политики, както на държавно, така и не общинско ниво.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.