„Послания“ от Златю Бояджиев в Националната галерия

Златю Бояджиев (1903 - 1976 г.)

Изложба отбелязва 120 години от рождението на художника

Откриването е на 14 септември от 18 часа

Нова изложба, посветена на 120 години от рождението на Златю Бояджиев ще бъде открита в Националната галерия Двореца на 14 септември от 18 часа.

Селектираните произведения проследяват основните стилови и тематични линии в творчеството на художника до 1951, когато е поразен от тежък инсулт и получава парализа на дясната си половина, както и промените в живописния му изказ, след като отново започва да рисува, вече с лявата ръка.

Ако трябва да характеризираме с една дума забележителното с широкия си диапазон от теми, сюжети и пластически търсения изкуство на Златю Бояджиев, най-подходящата е послания. Това е творчество на посланията за родолюбие и синовна привързаност, посланията за морал, чест и дълг, посланията за вечното и непреходното, посланията за волята на духа, за силата на характера и стремежа към уникалност., разказват от галерията.

Картините ще бъдат показани в 12 зали в Двореца.

В 12 зали на два етажа в Двореца са представени живописни платна, подготвителните ескизи към три от емблематичните сред тях - “Сватба в Брезово” (1939), “Брезовски овчари” (1941) и “На нивата/След оран” (1942), документални материали и фотографии, предоставени от наследниците на художника и от архива на СБХ. Включени са произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи, ОББ и Литекс комерс и от частни колекции. В една от залите ще бъде прожектиран документалният филм “101 портрета” (2006) на БНТ - Пловдив.

Двуезичният каталог към изложбата ще бъде представен в навечерието на рождения ден на Златю Бояджиев - 22 октомври. В програмата на изложбата ще бъдат включени турове с кураторите и презентация на главния реставратор на галерията Милена Донкова за технологията на художника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства