Кардайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП

ГДБОП разби банда „ливанска пералня” (обзор) Босът Ахмад Шараф и пет от мулетата му са обвинени за пране пари

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 6 декември 2019

Арестуваха сина на Миню Стайков в брониран джип с телохранители (обзор) Гешев: По трудния начин ще разберат, че не живеем във времето на мутрите

Партийната субсидия става 8 лева на глас Предложението беше на БСП, наложиха го от "Обединени патриоти"

Горанов: Патриотите настояха да се подкрепи предложението на БСП за 8 лв. субсидия

Разкриха разстрела на Петър до езерото Вая (обзор) Жертвата и килърът били бандити - ограбили две банки

Руски агенти държали база в Алпите (обзор) Хората на ГРУ работели оттам в цяла Европа

Икономиката ни е четвърта в ЕС по ръст

САЩ обвиниха двама руски хакери, дават 5 милиона долара за информация

Демократите повдигат обвинения срещу Тръмп Процедурата по импийчмънт преминава на нов етап

Оставиха в ареста бившата служителката на НОИ, обвинена в източване на 3 млн. лв.

Захарова за изгонването на наш дипломат: Предприехме ответната стъпка в момента, в който беше готова

Новите жилища в София ще поскъпнат с до 5% Достъпните кредити и изгодните условия привличат клиенти

Над 230 000 лв. само за ден събра благотворителният базар на Международен женски клуб – София 25-ият юбилеен базар обедини 62 държави, дипломати и доброволци от цял свят

Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

През 1991 г. десницата спечели с малко, но завинаги. Ако ползвме двете метафори „Времето е наше” и „На власт завинаги” не се оказаха пророчески. В интерес на истината след 10 ноември властта не беше тази самоцел, която е в момента. Годините бяха романтични – и дясното и лявото възприемаха властта романтично, като инструмент да правиш политика. Това заяви Росен Карадимов – последният ръководител на Комсомола, по Канал 3.

„Дясно не са управлявали в интерес на истината. Ако помните цялата хронология, кръглата маса, Великото народно събрание. Имаше огромни надежди, че дясното ще спечели, но поне месец преди изборите беше ясно, че БСП отива на почти абсолютно мнозинство. Тогава беше вдигнат лозунгът „45 години стигат” и тогава в. „Дума” изкара контралозунгът „45% стигат”. А след това те станаха повече от 50%. Ръководството на БСП тогава в лицето на Лилов и Луканов не бяха политически наивници, за да си дават сметка, че исторически една такава победа на БСП с абсолютно мнозинство прави крайно нестабилна страната от гледна точка на политическата конюнктура в момента, но това бяха реалностите. Реално приказки, че първите избори едва ли не са били фалшифицирани… Напротив имам усещането, че резултатът беше умишлено натискан надолу, за да не се отиде към еднопартийно управление, защото бе ясно, че такова управление не е възможно.

Че промените тогава започнаха – започнаха. Въпросът е кой правеше промените. Истината е, че генезисът на промените от ’89 г. дойде от средите на БКП. Ако помните, имаше два отключващи фактора. Единият по-встрани от БКП, другият изцяло от БКП, които провокираха промяната през ’89-а. Първото беше русенският комитет и екологичните движения. А втората – много малко си спомнят, беше партийната конференция на Софийския университет през 1988 г. Там беше събран като партийни членове и организация част от елита на нацията. Тази конференция беше толкова остра и критична, че след нея се заговори за разпускане на партийната организация на Софийския университет. Това беше първата клекча кибрит вътре в самата БКП, която показа, че промяната е неминуема. Нали не си представяме, че 1989-а е заварила една 1-милионна БКП, която се е барикадирала срещу едно зачеващо дисидентство. Напротив – големите процеси на промените течаха вътре в самата БКП. Ако се изследват тези линии, ще се види по какъв начин е била планирана промяната на страната”, обясни Карадимов.

Относно спомените му за тогавашната Кръгла маса той сподели:

„Изключително събитие, което се надявам, че няма да се повтори. Тогава аз бях по абсолютно недоразумение станал главен секретар на Комсомола. Аз не бях влизал в сградата на Комсомола. Просто тогава революцията дойде, обществото избухна, на БКП изобщо не ѝ беше до Комсомола. Истината е, че до този момент бях главен секретар на университетския екип на Комсомола, в чиито екип влизаха хората като Любен Дилов, Радо Чолаков – хора, които последно може да кажете, че са конюнктурни. Тогава бях на 26 г. и в един момент ние станахме флагмана на промяната. Даже с Кошлуков и Федерацията на независимите студентски дружества в един момент се оказа, че ние нямаме толкова тежък сблъсък. Когато оглавих Комсомола, тогава тази младежка организация беше още силна, и имаше самочувствието да играе своя собствена роля. Тогава ние пожелахме да участваме в Кръглата маса. Отказаха. Тогава събрахме около 100 хиляди подписа и така влязохме на Кръглата маса. Вярно по изричното настояване на СДС. Влязохме от квотата на БКП. За задкулисие не бих казал, че е имало. Това, което ще Ви направи впечатление – любопитен сблъсък бе между двама титани по това време – Александър Лилов и Андрей Луканов. В конструкцията на Андрей, доколкота аз разбирам, идеята беше да се подпомогне процеса на възстановяването на автентичната опозиция в страната – на старите партии. Това минаваше по линия на Демократическата партия на г-н Савов и най-вече по линия на Социал-демократическата партия на Петър Дертлиев. Докато в концепцията на Лилов опозицията изглеждаше по-скоро като нова, появила се без политически опит. Така че едно от любопитните неща на Кръглата маса беше бързо прокараното решение на Луканов на СДС да им се даде сграда и вестник. Тогава бе създаден в. „Демокрация”. Вярно, че те го поискаха, но то бе бързо дадено. И с надеждата, че г-н Дертлиев ще стане олицетворението на тази линия на опозицията, най-вероятно и с далечната перспектива, че това ще спомогне за социал-демократизацията на БСП”.

По думите му концептуалните различия между Александър Лилов и Андрей Луканов са оставили голям отпечатък върху Прехода и заслужават много по-голямо внимание.

„Ще ви кажа и нещо, което малко хора знаят. Когато БСП спечели изборите за ВНС и трябваше да формира правителство – това на Димитър Попов. Тогава Андрей Луканов формира правителството. И тогава в една драматична нощ Андрей Луканов пусна първите 100 дни на правителството. И ако си направите труда да ги разгледате, ще видите, че тези 100 дни включват едни радикални икономически реформи – масирана бърза касова приватизация, ориентирана изцяло към външни инвеститори. Тогава България държава със слаби финансови възможности, но със солидна база. Имаше множество предприятия, които бяха на ръба, но бяха възстановяеми. Ако тогава тази линия на БСП бе надделяла и България бе тръгнала по този път, щяхме да преодолеем и всички престъпления по касовата приватизация, и по масовата приватизация. Тогава Александър Лилов формира като основна политическа цел зпазването на Партийния дом. Това беше моблизиращата за БСП задача. Тези две линии не се пресякоха. Луканов разбра, че няма да получи партийна подкрепа, а Лилов не можеше да му даде такава, защото БСП тогава не беше готова да застане зад такъв тип политика. И тогава Луканов подаде оставка. Дойде правителството на Димитър Попов и тогава започна размиването и пълната неяснота на българския политически живот – независим министър-председател с двама вицепремиери от двете основни политически сили – Александър Томов и Димитър Луджев. Оттам дзапочна, като че ли безвремие, лутане, неясноста около политическата перспектива, а оттам и икономическата перспектива”, каза още Карадимов.

Той коментира и прословутите куфарчета, които се раздавали. Сподели и дали самият той е получил такова.

„Това за куфарчетата е един от трайно наслагваните митове на Прехода. Може и да е имало такова нещо, но аз не го вярвам. Защото не е възможно чисто като механизъм. То, ако е имало толкова куфарчета с пари, нямаше да падне властта. А тя властта падна, защото парите свършиха и държавата нямаше вече никаква финансова възможност да продължи”, каза той и бе категоричен, че самият той не е получил куфарче и че самият той не е виждал подобно нещо.

Относно разграбването на държавните предприятия и продължилата с приватизация – какви са били грешките според Карадимов.

„Аз вече споменах първата програма на Луканов. Ако тази програма бе реализирана, тогава България щеше да приватизира основни активи при интереси на водещите европейски компании. Тази среда, ако беше реализирана през 1991-1992 г., тази среда щеше да направи невъзможни няколко неща – първо продължаващата приватизация, защото тя щеше да се обезсмисли, и второ щеше да направи много по-трудна за корумпиране средата, в която политическият елит вирееше. От тази гледна точка голямата трагедия е, че времето на Прехода при нас съвпада с времето на формиране на неолибералните разбирания в Глобалния свят. Първо – в България нямаше ефективна приватизация и второ – на нас ни бе наложен един модел от Световната банка като на опитни зайчета, който модел нямаше нито историческа, нито емпирична база”, поясни той и дори даде за пример втория стълб на пенсионното осигуряване, в което вече би трябвало да са се натрупали 14 милиарда лева, като дори и даде лошата прогноза, че следващ голям проблем на Прехода ще е моментът, в който някой потърси тези 14 милиарда.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Или е прост, кьорав и неадекватен или лъже нагло кат всеки партиен изрод.
  Фактите са, че изродът луканов беше долен безроден крадец, откраднал 500 000 000 долара още ноември 89та. и саботирал дертлиев да стане председател на републиката. Явно и тоя е помияр кат поръчковия дисидент плевнелиев и сие отрепки.

 2. Последния секретар на комсомола беше Иво Георгиев които фалира Елит банк и открадна много кинти които изпра със слънчеви централи като заем от международна банка за развитие.

 3. Може да е прав. Никой от нас не знае истинската истина за времето от началото Натрупаха се доста лъжи, създадоха се клишета и трайни измами, които измамници упорито втълпяваха в обществото и общественото съзнание. Всеки създаде своя истина, много често далеч от реалността. Медиите също услужливо помагаха да се формира общественото мнение, а всъщност да се деформира. В резултат всички се сблъскахме помежду си и стигнахме дъното. Сега постепенно осъзнаваме как са ни лъгали, дано не е късно.

  1. За изрода луканов, желев и дертлиев лъже. Както и за парите.

 4. И този е червена мaймуна,лъже и маже.Изборите бяха спечелени с измама.ФОСТАТА

 5. Тава фашиско копиле умело лъже, защото казва
  и доста истина. Тактично не споменава ролята на
  съветската перестройка, която не бе възприета от
  Тошс Тиквата ,но все ,пак той бе разумен и не се случи , това което стана в Румъния. Вероятно би
  било по-добре промяната да стане кървава а не с
  нежна революция, ръководена от БКП и нейните силови органи.Определено лъже за отношението на луканов към Дертлиев. Той се стремеше да изолира Дертлиев , защото му пречеше БКП то да стане БСП .
  Верно описва всеизвестната истина за ролята на
  БКП то за създадената от нея опозиция и начена за
  пладнешкият грабеш. Другари комунисти вашата
  партия, БСП то и създадения от вас клон ДПС ни
  вкарахте в ЕС. Вие това сами не мажехме да го
  направите . Използвайтхте влиянието на Негово Величество. Симион царятна България, Благодарнаста ви към негаватс преданост към
  България е същатата благодарнаст ,която показахте към за.Г.М.Димитров, Д.Петков и всички лидери на опозиционните партии след 1945 г. Нармални политически разбирания за фсшикомунисти. Не вярвай на никого и винаги
  знай, че има враг и с партиен билет!

 6. Тогава имаше Град на истината.Комсомолът бе направил с няколко палатки контра протест,намиращ се в царската градинка.Опитах се да разговарям с този,той избяга.Понеже всичко беше настроено срещу тях,вдигнаха палатките и обявиха,че заминават на бригада в селското стопанство,да работят,а другите лежат по площада.

 7. Да ги разправя тия във Факултето , може и да му се върже някой но на нас дето сме преки участници и свидетели на цялата тая комунистическа демагогия , лъжи, кражби, фалшификации все в името на народа , на нас тия не ни минават Росене ! Вместо да сте в затвора и да ви лустрират до 9 коляно благодарение на отгледаната от Луканов опозиция начело със селяка Желю България и досега не се е оправила от комунистическото наследство , не може да скъса с комунистическия манталитет и навсякъде вместо на бунището стари комунистически кадри ни учат на морал и демокрация ! Затова бавно и безславно нация и държава си отиват от този свят .

 8. Прав е! Бригадир да си трябваше да си партиен член! Да не говориме за кандидати за софийско жителство,за излизане на Запад,за привилегировани длъжности! Всички бяха членове на Партията и ДКМС! Без изключение! Покварени от системата на БКП! А сега: Ни съм от тез как’ Сийке!- Чудомир!

 9. Самите партийци си направиха рокадите! Видяха,че по дълго не става! Всички страни от СИВ направиха промени,биха се,гладуваха,само бай Ганьо на опашката с мижава опозиция тип партиен!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.