Последно: Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли (обзор)

Предложението ще бъде направено от министър Ивайло Иванов

Надзорният съвет на НОИ решава

“На заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%, както е прието от Народното събрание. Това е мое право и ще се възползвам от него”, гласи позиция на служебния министър на труда Ивайло Иванов.

Осъвременяването на пенсиите с 11% е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. и е обезпечено с необходимите средства. Преди дни стана ясно, че проекторешение на Надзорния съвет на НОИ предвижда увеличението да бъде с 10% като се приложи “швейцарското правило”, предвидено в Кодекса за социално осигуряване. Според КСО пенсиите се увеличават по “швейцарското правило”, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат вдигнати и с различен процент, въпреки че изчисленията на НОИ показват 10%.

“Същата ситуация се получи преди 1 юли 2021 г., когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния служебен социален министър Надзорът на НОИ прие решение в интерес на пенсионерите”, каза министър Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари