Посолството ни във Вашингтон поднесе цветя на гроба на Стефан Панаретов от името на сливенци

Посланик Тихомир Стойчев и дипломати от българското посолство във Вашингтон, САЩ поднесоха цветя на гроба на първия български посланик в САЩ и член на Българската академия на науките Стефан Панаретов. Това съобщава посланик Тихомир Стойчев в грама до зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев, заявиха от областната администрация в Сливен. Копие от грамата и снимки от поклонението бяха изпратени до областния управител Чавдар Божурски.

Стефан Панаретов /1853-1931 г./ е роден в Сливен. Завършил е Робърт колеж в Цариград, където остава да преподава български език. Той е учен, който посвещава житейския си път на българската кауза и на развитието на отношенията между България и Съединените американски щати. След като приключва дипломатическата си кариера, преподава в университета „Джордж Вашингтон”. Бил е член на Българската академия на науките и първи български делегат в Обществото на народите.

Изгубва сина си Кирил на фронта на Първата световна война, като взводен командир на Шести пехотен полк.

Панаретов умира на 19 октомври 1931 г. във Вашингтион. Заедно със съпругата си Лидия Гейл завещават значителни суми на Българската академия на науките и Американския колеж в София.

Преди десет години, по съвместна инициатива на бившия областен управител на Сливен Марин Кавръков, Министерството на външните работи и посолството ни в САЩ за първи път бяха поднесени цветя на надгробната плоча на сливенеца от името на признателните му съграждани, дипломатите и българското общество. От тогава всяка година, на 19 октомври българските дипломати посещават гробното място на Панаретов, за да изразят почит и уважение.

Коментари

Задължително поле