Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Българските собствениците на Efbet, които са обект на разследване и у нас, се оказаха свързани с комунистическите служби на България и са забъркани в пране на пари

Министър-председателят Бойко Борисов: По-евтин газ за българите след пускането на интерконектора с Гърция (обзор)

Посолството ни във Вашингтон поднесе цветя на гроба на Стефан Панаретов от името на сливенци

Посланик Тихомир Стойчев и дипломати от българското посолство във Вашингтон, САЩ поднесоха цветя на гроба на първия български посланик в САЩ и член на Българската академия на науките Стефан Панаретов. Това съобщава посланик Тихомир Стойчев в грама до зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев, заявиха от областната администрация в Сливен. Копие от грамата и снимки от поклонението бяха изпратени до областния управител Чавдар Божурски.

Стефан Панаретов /1853-1931 г./ е роден в Сливен. Завършил е Робърт колеж в Цариград, където остава да преподава български език. Той е учен, който посвещава житейския си път на българската кауза и на развитието на отношенията между България и Съединените американски щати. След като приключва дипломатическата си кариера, преподава в университета „Джордж Вашингтон”. Бил е член на Българската академия на науките и първи български делегат в Обществото на народите.

Изгубва сина си Кирил на фронта на Първата световна война, като взводен командир на Шести пехотен полк.

Панаретов умира на 19 октомври 1931 г. във Вашингтион. Заедно със съпругата си Лидия Гейл завещават значителни суми на Българската академия на науките и Американския колеж в София.

Преди десет години, по съвместна инициатива на бившия областен управител на Сливен Марин Кавръков, Министерството на външните работи и посолството ни в САЩ за първи път бяха поднесени цветя на надгробната плоча на сливенеца от името на признателните му съграждани, дипломатите и българското общество. От тогава всяка година, на 19 октомври българските дипломати посещават гробното място на Панаретов, за да изразят почит и уважение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.