Посрещаме Гергьовден и Великден с един масраф

Цените на агнешкото стигнаха 30 лв. за килограм.

Българското месо няма аналог по качество, заяви Симеон Караколев от Овцевъдната асоциация

Месото стигна 30 лв. за килограм, поскъпва до 35 лв. преди почивните дни

Българинът ще посрещне Великден и Гергьовден с един масраф - тази година Възкресение се пада ден преди празника на Георги Победоносец и Деня на българската армия.

Застъпването на почивните дни донякъде ще ни спаси от двойни харчове, но паралелно с това се наблюдава и увеличение в цената на агнешкото месо, което традиционно българинът пече в тези дни от годината.

Месец преди Великден продават килограм агнешко в хранителните магазини и месарниците за около 30 лв. за килограм, видя “Труд news”. Прогнозите на браншовици са, че то може да поскъпне дори до 35 лв. или 40 лв. за килограм. За сравнение - цената му миналата година беше около 25 лв.

“Във фермите за живо тегло разлика в цената няма, във веригите обаче до крайния потребител тя се увеличава. Някои търговски мрежи решават да го продават без надценка, за да инвестират в добра репутация и име. Или за да разчитат на това, че покрай месото ще трябва да се купи бира, салати, козунаци и др. Има обаче и търговци, които по собствено усмотрение слагат солени надценки”, заяви пред “Труд news” Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Караколев посочи, че макар цената на родното месо да е по-висока, то няма аналог по качество и хранителна стойност. “Причините вносното агнешко да е по-евтино са много. Една от тях е, че животните се гледат индустриално, а не пасищно. В България над 90% от стадата пасат свежа трева. Само когато се хранят на пасища, а не с други фуражи - можем да говорим за истинско качество.

В Република Северна Македония някои фермери дават на овцете си трупно брашно. Освен това за страни извън Европейския съюз не важат никакви регламенти и правила за отглеждането - медикаменти, поставяне на ваксини, вид фуражи и др. 
За никого не е тайна, че навън подсилват храните с хормони и антибиотици, което автоматично се прехвърля и в самата продукция, а от нея - в нашия организъм. Консумирането на третирана с химикали храна със сигурност се отразява и на общественото здраве”, допълни Караколев.

С това от Овцевъдната и козевъдната асоциация донякъде си обясняват защо агнешкото от Северна Македония се търгува с около 20% по-евтино от родното.

В града под тепетата агнешко на порции в момента продават за 32 лв. на килограм. За сравнение - миналата година по същото време то струваше 24-25 лв.

“Въпреки, че фуражите поевтиняха, цената на агнешкото няма да намалее. Причината е, че в България се отглеждат все по-малко животни, а хората винаги предпочитат родното производство пред вноса с много неясноти около произхода”, заяви пред “Труд news” животновъд от Пернишко, който гледа няколко агнета за собствени нужди.

От сектора допълват, че живото тегло сега се търгува между 9 и 14 лева за килограм. Най-евтино продават фермерите в района на Гоце Делчев и околните помашки села. Най-скъпо живо тегло се търгува около София и Пловдив.

“Съвсем скоро българското агнешко ще бъде бутиков деликатес, а цените - до небето. Вече няма кой да гледа животни по тия ширини. Отвън се внася по-евтино, тъй като количествата са промишлени и индустриални. Извън ЕС пък всеки ги храни с каквото намери. Месото на овце, приемащи трупно брашно, после има лек дъх на риба”, посочи пред “Труд news” друг фермер, пожелал анонимност, за да избегне конфликт на лоялност.

Вносното е с червена маркировка

Родната плешка - със син печат

Извършиха над 4000 проверки

Българското месо е маркирано със син печат, припомнят от сектора. Червеният цвят на печата пък е знак, че продукцията е внесена от чужбина.

“Съветвам крайният потребител да е особено внимателен. Ако се налага - дори да изисква документи и сертификати за произхода. Миналата година имахме много неприятен и дори куриозен случай. Във ферма край Кърджали инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните откриха над 30 тона агнешко от Македония, което бе приготвено за заличаване на червения печат и слагане на син - сякаш овцете са гледани у нас.

Подобни нелоялни практики с цел трупане на печалби са изключително некоректни и опасни. На шега бих казал, че македонското пак си е българско, но животните не са гледани по регламент, какъвто има у нас”, каза пред “Труд news” Симеон Караколев от Овцевъдната асоциация.

Миналата година Агенцията по безопасност на храните извърши над 4000 проверки по Великденските празници. При тях бяха констатирани десетки нарушения заради изтекъл срок на годност или липса на всякаква документация. Над 1400 кг хранителни продукти бяха насочени за унищожение в екарисаж. Сред тях - месо, яйца, прясно мляко, както и плодови сокове.

Яйцата там са по-скъпи

В Гърция цената е 10 евро за кг

Гърци изнасят за Италия

Килограм агнешко в Гърция варира между 10 евро и 15 евро за килограм, което прави цената му сходна с тази у нас, показа проверка на „Труд news”.

Масово обаче гръцките фермери изнасят своята продукция за Италия по празниците заради по-високата изкупна цена. Така на гърците се налага да внасят продукция от други страни, включително и от България за празниците. 

Цената на яйцата в Гърция варира между 30 и 35 евроцента. В Гърция яйцата са по-скъпи отколкото у нас. В повечето магазини в България цените на яйцата са около 50 ст. за брой, но има и малко по-евтини и по-скъпи яйца.

От птицевъдния бранш посочват, че около 20% от яйцата в търговската мрежа на Гърция са български. В България също продават вносни яйца.

Месото е по-евтино

Българи на опашка в Одрин

На шопинг отиват и македонци

Много българи пазаруват в Одрин.

Най-изгодните цени на пилешко и агнешко месо в момента са в Одрин, показа проверка на “Труд news”. Европейската част на Турция предлага богато изобилие от храни и стоки на безценица, с което се обясняват и дългите опашки на ГКПП-Капитан Андреево през уикенда. Сривът на турската лира продължава и в южната ни съседка още повече разчитат на българи, румънци, гърци и македонци, които да пазаруват от там.

Въпреки разходите за гориво, много български семейства предпочитат да пътуват до Одрин, за да напълнят хладилника си. Нещо повече - цените на бялата техника и перилните препарати са драстично по-ниски от нашите. Така с едно пътуване до Одрин човек може да купи не само хранителни продукти, а и други стоки за домакинството.

Граничари споделят, че на “Капитан Андреево” е спокойно само от понеделник до четвъртък, след което на служителите се налага да работят на по 6 коридора, за да поемат потока от шопинг туристи.

На турска земя кило агнешко може да се намери и за 15 лв. за килограм.

В скъпите не слагат консерванти

Козунак от 5 до 35 лева

Някои предпочитат домашен

Хасковският козунак, който масово се продава около празниците, тази година ще струва 5 лв.

В столицата между 20 и 25 лева струва обредният сладък хляб в една от известните гръцки пекарни, показа проверка на “Труд news”.

В бутиковите фурни пък цената на козунака стига до 35 лева - с уговорката на сладкарите, че в него не се влагат никакви набухватели, консерванти и така популярните Е-та, които поддържат изделието свежо за по-дълго време. Хлебарите уточняват, че козунакът им се замесва с истински яйца, а не с яйчен прах, както и с жива квас, а не с изкуствени добавки.

“През последните години наблюдавам тенденция софиянци да купуват готово “Панетоне”. Италианският деликатес е с по-плътна текстура, в него слагат портокалови корички, стафиди и шоколад. Цената му е доста по-евтина от козунаците, които се поръчват предварително във фурните”, разказа Ели Минева, собственичка на малко квартално магазинче в столичния кв. “Слатина”.

Много хора предпочитат да направят домашен козунак, вместо да разчитат на купешки. Така знаят какви съставки слагат и качеството е гарантирано. Освен това приготвянето на домашен козунак може да се превърне в забавление на семейството при наличие на достатъчно време. Но в забързаното ежедневие повечето хора купуват козунак от магазина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения