Посрещнаха Самарското знаме в Търново с военен ритуал (СНИМКИ)

Прочутото Самарско знаме бе посрещнато във Велико Търново по повод 140-ата годишнина от Освобождението на България, която отбелязваме официално на 3 март. Светинята бе внесена в Музей „Възраждане и учредително събрание“ в старата столица с военен ритуал. Гостуването на знамето е част от изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България“, която посетителите на музея ще имат възможност да видят в рамките на една седмица. Експозицията е съвместно дело на Община Велико Търново, Регионалния исторически музей, НВУ „Васил Левски“, Клуб „Традиция“ и областния всекидневник "Янтра Днес".

Символичният домакин на събитието – кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, благодари за инициативата и заяви, че осъществяването й е чест не само за него, като управник, но и за всички великотърновци.

„Това е една национална реликва, един национален символ, който ясно ни припомня какво е да си българин и защо трябва да се гордеем с нашия славен народ“, каза в словото си Даниел Панов.

Градоначалникът припомни, че реликвата е тясно свързана с Велико Търново, тъй като тя е осветена от свещеник от село Дичин.

На събитието присъства и посланикът на Руската Федерация у нас Негово превъзходителство Анатолий Макаров.

„Особено приятно е, че ние отбелязваме този исторически важен момент на толкова значимо място – в уникалния не само за Старата столица, но и за цялата страна музей, където преди 140 години е изкована основата на българската държавност. Тъкмо между тези стени работи Учредителното събрание и се създава първата Конституция. Тъкмо тук руските юристи и дипломати споделят своите опит и знания, за да стане свободна България здрава и независима държава. Но това е само една от множеството страници във величествената книга, наричана Освобождение. Преди това беше подвигът на руската армия и българските опълченци, които със своя живот прокарват пътят към свободата на българския народ“, подчерта н. пр. Макаров.

По време на церемонията бяха наградени и децата, участвали в националния конкурс за есе, посветено на Освобождението.

Коментари

Задължително поле