Поставят контейнери за дрехи и обувки в Шумен

Специални контейнери за събиране на ненужни дрехи и обувки ще бъдат поставени в Шумен. Общината е подписала договор с фирма за изграждане на система за разделното им събиране.

Проектът, който ще се реализира на територията на града, е за събиране и оползотворяване на употребявани дрехи и текстилни материали. Целта е да се предотврати разпиляването им до контейнерите за смесени отпадъци. Събирането, транспортирането и последващото оползотворяване ще се извършва за сметка на компанията, без да се заплаща нищо от общината и данъкоплатците.

В първия етап на проекта ще бъдат поставени 5 контейнера в централната градска част и в кварталите „Тракия“, „Добруджа“ и „Боян Българанов“. Съдовете ще бъдат ясно обозначени с надпис „Дрехи и обувки“ и в тях ще могат да се пускат дрехи, обувки, чанти, колани и всякакъв домашен текстил.

При проявен интерес от гражданите броят на контейнерите ще се увеличи.

От община Шумен уточняват, че изграждането на системата за разделно събиране на употребявани дрехи и обувки осигурява на жителите възможност да покажат своята екологична отговорност в синхрон с добрите европейски практики.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони