Постоянен патрул на паметника на Съветската армия

Постоянен патрул ще следи за посегателства над паметника на Съветската армия в София, както и за бързото разкриване на евентуални извършители. При необходимост ще бъде назначаван и пеши патрул с цел осигуряване на засилено полицейско присъствие. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Младен Маринов на въпрос от депутатите от БСП Христо Проданов и Георги Свиленски относно поредното оскверняване на паметника на Съветската армия в столицата. Последните случаи са от 8 септември и 7 октомври тази година.

Служителите, изпълняващи патрулно-постовата дейност, ще наблюдават и проверяват лица от рискови групи и със съмнително поведение в близост до обекта. Полицейските наряди ще следят за лица с нетипично поведение и реакции – често обхождане и изучаване на паметника, оглеждане на техническите средства за охрана, заснемане на обекта и най-вече района около него, провокиране на инциденти, които биха довели до разкриване на методите на действие и времето на реакция на силите за охрана.

Полицейските и младши полицейски инспектори, обслужващи територията, в която попада паметникът на Съветската армия, ще извършват периодични обходи.

Предприети са допълнителни мерки, като наличните камери от изградените системи за видеонаблюдение на СДВР и Столична община са включени в зоните са денонощно наблюдение.

Фирмата, която охранява района на „Княжевска градина“, в която се намира Паметникът на Съветската армия, е „Егида – София“ ЕАД. Извършена е проверка на охранителите на обекта, при която нарушения не са констатирани.

Коментари

Задължително поле