Пострадалите от горските пожари в Австралия ще получат общо около 125 милиона австралийски долара

Пострадалите от горските пожари ще получат общо най-малко 125 милиона австралийски долара (87,6 милиона американски долари) в пари и материални помощи. Над 25 милиона от тях вече са изплатени, още 100 милиона ще бъдат разпределени в най-скоро време от местните и щатски власти.

Австралийското правителство ще отдели около 1,4 млрд. долара за възстановяване на районите, пострадали от горските пожари. Това заяви премиерът Скот Морисън, цитиран от БТА. През следващите две години от фонда ще се финансират всички възстановителни работи в пострадалите от пламъците региони. Средствата ще бъдат ръководени от специално създадена държавна агенция.

Очаква се новата структура да работи в тясно сътрудничество с правителствата на пострадалите щати и територии за възможно най-бързо възстановяване на жилищата и инфраструктурата. Фондът ще окаже помощ и на засегнатите фермери, горски стопанства и представители на малкия и средния бизнес.

Броят на жертвите на горските пожари в югоизточната част на Австралия нарасна на 25, съобщи днес полицията на щата Нов Южен Уелс. Понастоящем на територията на щата горят 136 горски пожара, 69 от които продължават да са нелокализирани. С пламъците се борят над 2 5 000 пожарникари и стотици единици специална техника, включително 90 самолета.

Коментари

Задължително поле