Потвърден е антракс в търговищкото село Надарево

Всички възприемчиви животни вече са ваксинирани

Потвърден е единичен случай на антракс във ферма в търговищкото село Надарево, където в началото на седмицата внезапно, без да боледува, е умряла крава.

Това съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), след като късно в петък са получени резултатите от лабораторните анализи на изпратените проби в Националната референтна лаборатория, които са потвърдили съмненията за антракс.

Както „Труд” съобщи, още в четвъртък в село Надарево са ваксинирани 75 преживни животни във фермата на засегнатия стопанин, който отглеждал млечни крави, телета и юници. При ваксинирането са обхванати и всички над 500 възприемчиви за болестта животни в селото. Това са говеда, биволи, овце и кози. Ваксинирани са и 76 говеда в съседното село Осен, допълват от агенцията.

Всички животни са в добро здравословно състояние, съобщават от БАБХ. Няма данни за застрашени хора.

Трупът на умрялото животно от фермата в Надарево е обработен с хлорна вар, обвито с водонепропусклива материя (найлон), пак хлорна вар и загробен в трупосъбирателна яма, намираща се в гориста местност землището на селото. Мястото ще бъде оградено и обозначено като опасно за хора и животни, гласи съобщението от БАБХ. От там допълват, че в село Надарево антракс не е бил констатиран в последните 50 години.

Това е втори случай на антракс в този район, където в землището на близкото село Острец през 2015 г. също умря крава от тази болест.

Коментари

Задължително поле