Потоп удари монтанското село Ерден

100 л на квадрат се изляха за половин час, багери и камиони разчистват кал и дървета

Приливна вълна, надигнала се след пороен дъжд, заля в четвъртък част от монтанското село Ерден, община Бойчиновци. Пороят завири улици и наводни дворове и къщи. Пострадали хора няма, щетите от водната стихия още се уточняват. Багери и камиони разчистват района от кал и дървета, съобщиха от полицията в Монтанта. Потопът нахлул в Ерден – на 10 км от Монтана, към 18 часа в четвъртък. Малко преди това небето в района потъмняло и плиснал страховит дъжд, придружен с гръмотевици и светкавици. Посипали се и ледени зърна. „При нас валя, но в съседното село Вирове беше още по-страшно. Там обаче се на високо и всичката вода тръгна към нас!”, разказаха местни жители. Пороят препълнил отводнителните канали в ниската част на Ерден, водата преляла и заляла близките къщи и дворове.

Част от домовете и имотите са наводняват за втори път през последната седмица. „Бяхме почистили каналите и района преди 3 дни, но пороят беше страшен. Над 100 л на кв. метър. Водата влачеше пръст, камъни, дървета и храсти от полетото! Беше ужасно!”, сподели кметицата на Ерден Елена Пенкова. След сигнал за бедствието малко преди 19 часа в селото пристигнали екипи от „Противопожарна безопасност и защита на населението” в Монтана, които евакуирали 17 годишно момиче от залетия му дом. Минути след това дъждът спрял и калните порои се оттекли. Калта и дърветата по улици и къщи обаче останали. „Щети по инфраструктурата няма. Техника на „Гражданска защита” и общината разчистват селото от наноси и боклуци. Отводняват се мазетата на 8 къщи”, каза кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев.

Социални служители обхождат засегнатите къщи и описват щетите, за да се търси възможност за помощ на хората, "Молим се да не завали отново. Земята е преовлажнена, нищо не се оттича и не попива. Всеки дъжд вече е бедствие!", каза кметицата Елена Пенкова. И в петък в област Монтана се очакват краткотрайни, но интензивни валежи, придружени с гръмотевици, има и условия за градушки. Очаква се дъждовете да стигнат до 20-30 л. на кв. м., предупредиха метеоролозите и обявиха жълта степен на опасност. Шефът на Противопожарната служба в Монтана комисар Венцислав Райков е изпратил писма до кметовете на общини, управителите на ВиК, Пътно управление и ЧЕЗ Разпределение, с които ги уведомява при възникване на бедствени ситуации с непосредствена заплаха за населението, инфраструктурата и околната среда незабавно да подават информация в Оперативния център в Монтана на телефони 096/396 464 и 096/301 606.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България