Потушен е пожарът в гората край село Българаново

Пожарът в гората край омуртагското село Българаново е потушен. С огнената стихия се бориха над 80 души. Екипи на пожарната вече правят оглед на терена, за да се установи дали няма останали локални огнища, съобщи директорът на Държавното горско стопанство /ДГС/ в Омуртаг Красимир Николов.

Той допълни, че са опожарени 500 декара иглолистни и смесени гори, като огънят е обхванал голяма площ заради сушата и силния вятър. Пожарът е низов, а поразената територия е част от общинския горски фонд.

"Успяхме да спрем огъня на границата с община Котел и ДГС-Тича, като от вчера до ранния следобед днес постоянно сме на терен и хората не са почивали изобщо. Шест пожарни автомобила с екипите им, всички служители на нашето стопанство, както и доброволците от общината и общинското горско предприятие се включиха в гасенето", коментира Николов.

Той е обявил, че има очевидци, които са видели на мястото на палежа двама пастири. Единият от тях е запалил огън, като вятърът бързо се е пренесъл в гората. От полицията съобщават, че има образувано досъдебно производство.

Николов благодари на хората, сигнализирали за палежа, с което са дали възможност за бърза организация и реакция. "Благодарности и за всички колеги, служителите на пожарната и доброволците, които въпреки трудните условия, високата температура и силния вятър, се бориха мъжки със стихията и успяха да загасят огъня преди да достигне до населени места и инфраструктурни съоръжения", каза още директорът Горското стопанство в Омуртаг Красимир Николов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България