Похвално слово за БНТ. Благодарим

Телевизията ни е и баща, и майка

Златният Орфей ни строяваше в хола или при комшиите

С повече от 30 години опит в модата и живота на висшето общество, Евгени ще отразява за вас горещите моменти от живота на богатите и известните. Лорд Минчев ще се изказва по злободневни теми, ще посочва модните личности на деня, ще бъде в началото и края на червения килим…

Няма никаква ирония в тази помпозност. Има само благодарност и пиетет в желанието да претоплим обичта ни към нещо толкова сърдечно и свято, че може да го сравним единствено с майчината обич. Българската Национална Телевизия отбелязва своята 60 годишнина и наше право и дълг е да възхвалим доброто дело на тази медия. Защото умението да оценим, изисква изкуството да възхвалим.

Когато се сещам за добрината на този ефир, в дните в които се събирахме под прозорците на иззиданите с кал пазарджишки къщи, а по-късно и под первазите на панелните блокове, тази магия наистина маркираше нашето детство с благост, доверие, възторзи, знания. Синкавият ефир, дълбоките гласове на говорителите, тайнството на тази крачеща като първолак наивност, всичко това трогваше и омайваше. Златният Орфей ни строяваше в хола или при комшиите, а майките ни целуваха през екрана Емил Димитров. Вили Казасян, в полугръб, с лукавата си усмивка, с онази разюздана ръка, в която палката играеше собствен балет… Помните ли, мили хора?

Та БНТ беше част от нашето семейство, обърсваше потта от челото след работа в мината, тютюневия монопол, консервената фабрика. Чичко Филипов изговаряше новините с топъл, бащински глас, очите му придаваха сигурност на казаното. Тролева, помните, леко пълничка, с едни изразителни очи. Мария Янакиева, Анахид Тачева, Николай Колев, новогодишните програми на Хачо Бояджиев, музикалните на Стефан Мушатов, неизменните надписи в края на програмата - „Режисьор - Ласка Минчева”. Законното „Текста четоха артистите”, тонрежисьор Трендафилка Немска, все фрази, с които израснахме и ние, почти връстници на тази телевизия. Ще забравим ли Величко Скорчев и Сашо Авджиев, Алис Крайчева, чието победоносно Р ни държеше будни в събота, късен следобед, а Емил Розов никога не носеше розов костюм.

Помните ли, хора… И БНТ стана на години, в които нито можеш да и кажеш леля, нито баба. Защото тя е майка, просто майка, от онези, грижовните, стриктните, наглеждащите ни. БНТ, която винаги ще си запази правото да ни поучава, разсмива, прикотква пред екрана си. И която винаги ще седи на пиедестала над всичките си чеда, които или вземат от нея еничарите си, или опитват да влязат в премяната є. Това не отнема от синкавия и ореол. Честито, мила телевизия!

 

Fashoion Idol

Барбара Уиндзор

Грандиозната британска легенда Барбара Ундзор заслужава много повече от поставяне и комплимент в модна класация. Онзи ден тя си поиска целувка от Борис Джонсън, докато беше на Даунинг стрийт в подкрепа на борбата с деменцията. Самата тя, диагностицирана с Алцхаймер през 2014 година, е самата прелест с поведение и шик, докато за колежките и от Изтока това не може да се каже.

82-годишната актриса се яви пред британския министър председател със стилна дълга риза, чиито шарки подсказваха необятното є желание за живот. По време на чая в градината на премиерската резиденция, познатата в ролята си на Пеги Мичъл актриса добави и ексцентрична жилетка. Великолепният кок допълва с още възторзи стремглавата кариера на звездата, пред която продължава да се прекланя светът.

 

Таланти

Внучките на Гуна взеха Пирин фолк

Ива и Велислава Костадинови и авторската им песен „С България в сърцето” са безспорните победителки в провелия се за 27-ми път поред фестивал „Пирин Фолк „Сандански. Те са фаворитът и на жури, и на публика, спечелвайки първа награда на авторитетното фестивално жури и на публиката в Летния театър. Интересен факт е, че музиката и текстът на песента са дело на лекарка, която от години живее в Америка. Вижда двете талантливи момичета на Пирин Фолк през 2017 и се вдъхновява от тях, после сътворява музиката и текста за седем дни. Най-щастлива от победата сигурно е бабата на Ива и Вели - легендарната Гуна Иванова.

Втора награда на фестивалното жури взе песента „Мария, моя севдия” в изпълнение на Павле Витанов.

 

Благотворителност в Лондон

Балът на българите - в престижен клуб

Традиционният Британско-български бизнес Бюбал в Лондон ще се състои на 11 октомври в частен клуб Mosimann’s. Притежателят на клуба - носителят на звезди Мишелин, Антон Мосимън е и неколкократно отличаван от британската кралица за своите успехи. Клубът бе част от организацията на нейния диамантен юбилей, както и на сватбите на внуците є Уилям и Хари. Нейно Величество изпрати поздравителен адрес към гостите и организатора на благотворителния бал на българите преди две години, а балът от миналата година бе под почетното председателство на лорд Уест, доскорошен главнокомандващ на военноморския флот на Великобритания. Обичайната кауза на бала е британския кралски легион, но се събират средства и за редица български инициативи на Острова.

Коментари

Задължително поле