Почетна "Златна мечка" за Шарлот Рамплинг на Берлинале 2019

По традиция всяка година Берлинале удостоява някои от живите величия на световното кино със специално отличие – Почетна „Златна мечка“ за цялостен принос към „седмото изкуство“. Тази година изящната позлатена статуетка отиде в ръцете на британската актриса Шарлот Рамплинг. Тя има респектираща дълголетна кариера в киното и театъра, изявявала се и като певица, известни са още фотографските й изложби и албуми.

Родена е на 5 февруари 1946 г. в семейство на художничка и военен. Започва като модел, после се школува като актриса в “Royal Court Theatre”. За първи път се появява на екран през 1964 година в знаменития филм „Нощ след тежък ден“ на реж. Ричард Лестър за „Beatles“, макар че името й не е в надписите. Забелязват я в реалния й екранен дебют “Georgy Girl“ (1966) на реж. Силвио Наризано. Но истинска популярност й носи участието в забележителния филм „Залезът на боговете“ (1969) на италианския режисьор Лукино Висконти, въпреки епизодичната роля, която има. Следващата й, вече главна и ярка роля, е в „Нощен портиер“ (1973, реж. Лилиана Кавани), макар че филмът е посрещнат нееднозначно заради спорния сюжет: героинята на Шарлот Рамплинг оживява след фашистки концентрационен лагер, но по-късно среща нацисткия офицер (в ролята Дърг Богард), който я е заставял да участва в садо-мазо сексуални оргии. Сюжетът се развива през 1957 г. във Виена, но е пресечен от болезнените ретроспекции – епизоди в лагера.

През богатата си екранна кариера Шарлот Рамплинг се снима в 128 филма, сред тях и американски продукции при режисьори като Уди Алън („Спомени за звезден прах“, 1980), в трилъра „Присъда“ (1982) на Сидни Лъмет, в американо-британската продукция „Ангелско сърце“ (1987) на реж. Алън Паркър и други. Във френското кино се е снимала най-много при режисьора Франсоа Озон („Под пясъка“, 2000; „Басейнът“, 2003, награда на ЕФА; „Ангел“, 2007). Сега най-новата й роля е във френската религиозно-еротична драма със сюжет от ХVІІ век „Бенедета“ на реж. Пол Верховен с очаквана световна премиера през 2019 г.

Шарлот Рамплинг е била гост на Берлинале многократно. През 2006 г. е председател на главното международно жури, а през 2015 г. получи „Сребърна мечка“ като най-добра актриса за ролята си в „45 години“ на режисьора Андрю Хей, за която бе номинирана също от Европейската филмова академия и за „Оскар“. А през 2017 г. на Венецианския фестивал бе отличена с Купа „Волпи“ – наградата за най-добра актриса за участието й във филма „Хана“ на реж. Андреа Палаоро.

За прожекция след церемонията по награждаването бе избран именно филмът „Нощен портиер“, а Шарлот Рамплинг бе представена пред публиката тъкмо от режисьорката Лилиана Кавани. Копието на филма е специално реставрирано от оригиналния негатив, така че зрителите в „Берлинале палас“ имаха възможност да видят изображението и да чуят звука с перфектно качество. А панорамата от филми на Шарлот Рамплинг в рамките на Берлинале включваше още 9 заглавия с нейни коронни роли.

Коментари

Задължително поле