Почетоха с литийно шествие загиналите моряци и рибари

С литийно шествие бе почетена паметта на загиналите моряци и рибари в Бургас. Ритуалът е част от никулденската програма, посветена на празника на града, съобщиха от общината.

Процесията потегли от пл. "Атанас Сиреков" и завърши на Моста. Там сливенският митрополит Иоаникий и представители на бургаското православно духовенство отслужиха заупокойна молитва.

В ритуала участваха представителни части от военноморските сили, които изпълниха традиционния ритуал по хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари.

Гмуркане със стар водолазен костюм от 60-те години на миналия век бе другата проява на Моста, която впечатли дошлите да наблюдават никулденското шествие. Инициативата се организира от водолазния клуб "Приятели на морето" - Бургас. Те за поредна година показват как преди десетилетия техни колеги са се потапяли в морските дълбини с костюм, тежащ 90 килограма. Водолазът получава въздух от повърхността на водата чрез специален маркуч, а връзката с него се осъществява чрез кабел и радиостанция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони