Почина легендарната актриса Ванча Дойчева

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

„Днес на 75-годишна възраст ни напусна голямата актриса Ванча Дойчева. Една вдъхновяваща актриса и прекрасен човек, отдаден с много любов и вяра на театъра.“ Това съобщиха от народния театър „Иван Вазов.

Ванча Дойчева стъпва на сцената на Народния театър едва деветгодишна, а веднага след като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Кръстьо Мирски със Сарафовска стипендия за отличен успех през 1966 г., дебютира на първата сцена.

Ванча Дойчева има над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър, радиотеатъра. Дългогодишен председател е на Съюза на артистите в България. Награждавана е многократно.

По-известните й роли в театъра са: Рада Госпожина в “Под игото”, и Казаларската царица в едноименната пиеса по Вазов, Грушенка в “Братя Карамазови” по Достоевски, Дездемона в “Отело” и Регана в “Крал Лир” на Шекспир, Лизистрата в едноименната комедия на Аристофан, Елена в “Деца на слънцето” на Горки, Адела в “Домът на Бернарда Алба” на Лорка, Инес в “Почивка в Арко Ирис” на Димитър Димов, Мег в “Бившата мис на малкия град” от Мартин Макдона, Савина в “Елегия” на Павловски, Еленка в “Почивен ден” на Камен Донев и др.

Всички, които искат да си кажат „сбогом” с легендарната и обичана от поколения българи актриса, могат да го направят в сряда, 26 юли от 11:00 часа в Народния театър „Иван Вазов”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Отиде си още една българска красавица! Сбогом, госпожо Дойчева,почивайте в мир!

  2. Бог да я прости братовчедка ми.Съболезнования на семейството.

  3. Дълбок поклон! Напусна ни още една талантлива актриса! Почивай в мир!

  4. Наистина легендарна актриса.За съжаление никога не съм я гледал на живо.Рано я пенсионираха от Народния театър и не можах да я видя.Не знам да е играла в киното.Актриса от нейния висок ранг трябваше да има запомнящи се роли в седмото изкуство.Явно ангажиментите й в театъра са били огромни.Беше съпруга на проф.Шойлев.Прекрасна двойка бяха.Единият светило в колянната хирургия,а другият на сцената.Тъжно е когато си отива толкова забележителна актриса.Поклон!!!

  5. Много е тъжно, когато такива хора ни напускат:( Беше хубава, талантлива, елегантна..Гледахме я с огромно удоволствие макар и не така често, както отбелязва гошо..имаше невероятно излъчване:)! Искрени съболезнования на семейството й, а разбира се Шойлев е светило. Нямаше човек, занимавал се със спорт да не беше чувал името му…РИП и светлина за душата й:(((

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.