Почина носителят на наградата Велико Търново актьорът Милен Колев

Неговият Поручик Радионов, във филма "Царска милост", остава в историята на българското кино

Завинаги си отиде в неделя сутринта една от звездите на театъра във Велико Търново-Милен Колев. "Напусна ни един от най-ярките артисти, превърнал се още приживе в легенда!", съобщи актьорът от МДТ "Константин Кисимов" в старата столица- Иван Митев.

”Неговият Поручик Радионов, във филма "Царска милост", остава в историята на българското кино като изключително постижение, предизвикало обичта на стотици хиляди зрители.

Неговите роли на великотърновска сцена: Дон Жуан, Жадов, Д-р Шомов, Борил, Моцарт, Климент Охридски... са записани със златни букви в голямата история на театъра.

Той беше от онази плеада търновски артисти, които с живота и делото си издигнаха Великотърновския театър до висините на българското изкуство през 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на 20 век”, казва още в скръбната вест Иван Митев.

По време на творческата си кариера Милен Колев е изиграл близо 8000 представления. Има над 100 роли в театрални постановки и филми: Дон Жуан в „Дон Жуан”, Вандолино в „Учителят по танци”, Киряк Стефчов в „Под игото” и много други.

Любимата му обаче е първата.

„Първата ми роля във Велико Търново беше в историческата пиеса „Дъщерята на Калояна” от Фани Попова-Мутафова. Традицията на търновския театър е да започва новия сезон с историческа пиеса.”, разказа в последното си интервю за общинско радио Велико Търново актьорът.

Той го даде по повод 79-тия си рожден ден на 21 ноември 2017 г. в Дома за стари хора „Венета Ботева” в старата столица, където прекара последните си години.

Милен Колев е носител на I награда за актьорско майсторство на Районен преглед на българската драма и театър в Габрово и II награда на Национален преглед в София за ролята на Николай от „Необикновен процес”. Носител е и на награда за ролята на Григорий Цамблак в пиесата „Патриарх Евтимий” от Р. Радков. Миналата година Милен Колев бе удостоен и с наградата на Община Велико Търново.

Коментари

Задължително поле