Почина скулпторът Янко Бонев

Снимка: Официален сайт на Янко Бонев

Почина скулпторът Янко Бонев. Той е автор на редица значими творби в областта на скулптурата в България. Името му е вписано в Българската енциклопедия за монументални изкуства.

Янко Бонев е роден на 7 юни 1945 г. в гр. Русе. През 1975 г. завършва Националната Художествена Академия - специалност Керамика и започва да работи в областта на монументалната пластика. Предпочитаният от него материал за работа е бронза.

Той участва в множество Национални изложби. Негови творби и реализирани проекти могат да бъдат видени в различни български градове. Някой от тях са: централният площад в гр. Добрич, фонтанът на централния площад в гр. Благоевград, фонтанът на централния площад в гр. Русе, Националния Дворец на Културата - София и много други.

Янко Бонев има опит и в екстериорния и интериорен дизайн на публични сгради.

Негови творби украсяват арт галерии в Париж, Виена, Барселона, Лондон и частни колекции на ценители. Автор е на герба на масонската Обединена велика ложа на България (ОВЛБ).

През 2013 г. шест от творбите му са включени в юбилейната експозиция „300 години масонско изкуство” в Библиотеката-музей във Freemason’s Hall Grand Temple в Лондон. По този повод той каза: „За мен бе огромна чест и вълнение, че творбите ми се наредиха до тези на Алфонс Муха и Уилиям Хогарт и че бях единствения жив автор”.

Една от последните му значими творби е първият у нас паметник на Симеон Радев (1879-1967), видният български масон, писател, дипломат, историк, революционер, публицист и автор на „Строителите на съвременна България” – едно от най-важните историографски изследвания в българската литература. Той се намира в парка, непосредствено до сградата Националния дворец на културата в София.

Участвал е на Олимпийските игри в Мексико 1968 год. като състезател по гребане. Опелото ще се състои на 18-ти януари, сряда, в църквата "Света София", от 12.00 ч.

Председателят на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов изказа съболезнованията си към близките му и каза, че ще запомни Бонев като продуктивен, добре работещ скулптор, но и прекрасен приятел. Пред БГНЕС той каза, че когато не е имал свое ателие, именно Бонев го е поканил да направи поръчка в неговото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България