Почистиха езерото Вая, пеликаните се завърнаха

Първите 375 от общо 636 метра от канала, свързващ езерото Вая с Черно море вече са почистени. От дъното на канала са премахнати бетонови фундаменти на разрушени савачни решетки, битова техника, автомобилни гуми, метални отпадъци, камъни. Сред трудностите, които е срещнала фирмата, ангажирана с почистването, е установено наличие на комуникации(кабели), които се е наложило да бъдат изместени от обсега на канала.

Сред тръстиките, тинята и папура работници на почистващата фирма се натъкват на неприятна находка - нерегламентирано сметище, включващо пълно разнообразие на отпадъци от бита – консерви, кутии от бои и масла, гуми, тенекии от сирене и др.

Съоръжението създава проблеми на местните хора от 20 години насам. Периодични наводнения, щети за хиляди левове върху складови помещения и инфраструктура, затрудняване на движението по главната пътна артерия в посока Созопол, предпоставки за транспортни произшествия са част от тях.

След почистването, във водите на езерото отново има пеликани, съобщиха от областната администрация. След направено изследване е установено, че показателите на водата са цялостно подобрени, което занапред ще дава все по-добри резултати върху разнообразието на флората и фауната във водоема.

Предстои и втори етап, за да се довърши окончателно почистването на канала. Необходими са 358 213 лв, съобщиха от областната администрация на Бургас. Екипът на областния управител Вълчо Чолаков вече е кандидатствал с проект, с който чрез европейско финансиране ще бъде почистено новооткритото сметище, останалите 261 м от канала и ще бъде доизграден пътят за обслужване и поддръжка на съоръжението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони