В Бургас спират водата, заради профилактика

Родната къща на Хитлер става полицейски участък

Разкриха десетокласник, потрошил стадион в Еленско

Екстремни емоции без покрив над главата BMW M8 Competition спринтира за 3,3 секунди от 0 до 100 км/ч и развива 305 км/ч

Стафилококово хранително отравяне е причина за състоянието на децата в Ямболско

Полицаи с дрегер при бойци от СК „Шуменска крепост“ Деца разказаха за невнимателни шофьори

Борислав Цеков за номинацията на Цацаров за шеф на КПКОНПИ: Умната държава пази тези хора и използва техния капацитет

Условни присъди и глоби за четирима от ТЕЛК в Стара Загора, обвинени за подкупи

Явор Нотев: Цацаров не е податлив на натиск, той е подходящата кандидатура за шеф на КПКОНПИ

„Обединени патриоти“ наложиха Валери Симеонов за зам.-председател на НС ДПС напусна залата в знак на протест, "Атака" се възмути от новия пост на "провалилия се вицепремиер"

Ясен Тодоров: Цацаров ще влезе с летящ старт в КПКОНПИ, ако бъде избран от НС

Излизат 101 вечни книги на България

Папа Франциск пристигна на посещение в Тайланд, ще се срещне с краля

Пентагонът: ИДИЛ се е възползвала от турската инвазия в Сирия и от американското изтегляне

Доц. Мангъров за смъртта на 3-годишното дете: Става дума за скоротечно протичане на една инфекция

Почистиха паметниците в Елена в навечерието на Деня на народните будители

dav

Паметниците във възрожденския град Елена са част от неговата история и паметта на хората от този родолюбив край. Някои са правени преди повече от 50 години и времето е оставило следите си върху тях.

Тези дни еленчани и гостите на града бяха приятно изненадани от обновения вид на скулптурния ансамбъл „Паметникът на свободата“ на централния градски площад. В навечерието на Деня на народните будители общината в Елена възложи неговото почистване на великотърновската фирма „К7-ДЗЗД“.

„Обикновено ни търсят за почистване на индустриални сгради, фасади и площади, също и за подготовка на реставрационни дейности на църкви и манастири. Досега само три общини са поискали да се почистят паметници и Еленската е сред тях, което е показателно, че тук се пази паметта за исторически събития и личности – сподели Пенчо Ганев, който е не само управител на фирмата, но и усърдно работи на място. С течение на времето паметниците от дялан камък почерняват, погрозняват, дори започват да се рушат от плесента по тях. Почистването извършваме с вода под налягане между 350 и 500 бара. Не се използват абразиви и химикали и по този начин се запазва камъкът“.

Обелиските в центъра на града олицетворяват приноса на Елена и Еленския край в национално-освободителните борби за освобождението и обединението на България и участието на еленчани във войните. Скулптурата на жената символизира майката на героите. Ансамбълът включва още няколко фигури, издялани от известния каменоделец Дянко Брациклийски. Между тях са изписани заветни мисли на Христо Ботев, на еленските възрожденци Иван Момчилов, Иларион Макариополски и Стоян Михайловски, и на поета-антифашист Стефан Йовчев-Вечвой. Скулптурният ансамбъл, открит на 3 декември 1964 г., е дело на скулптура Ненко Ненков и еленските архитекти Христо Коев и проф. Иван Никифоров.

Наскоро беше почистен и бюст-паметникът на поп Сава Катрафилов – деец на национално-освободителното движение и член на щаба на Ботевата чета.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.