По-високи заплати във вузовете, но до декември

Асистентите ще вземат 1810 лв. със задна дата от 1 август.

МОН и синдикатите във висшето образование на среща за 16 млн. лв.

Асистентите ще взимат с 20 на сто повече или 1810 лв.

Ректори смятат, че може да се стигне до фалити

Залегналите в държавния бюджет за 2023 г. 16 млн. лв. за увеличаване на заплатите на университетските преподаватели с 20 на сто от 1 август ще бъдат преведени в държавните висши училища до края на седмицата, но ще стигнат само до декември.

Това се разбра след среща на просветния министър проф. Галин Цоков и представители на синдикалните организации във висшето образование. Ректори остават притеснени, защото вдигането на заплатите е осигурено с тези 16 млн. лв. само до края на годината, а дали в новия бюджет за 2024 г. ще има пари за това перо, не е ясно. Това ще изправи университетите на нокти да търсят средства за преподавателите и може да се стигне до фалити, предупредиха ръководители на висши училища пред “Труд news”. Те не изключват и стачни действия, ако патовата ситуация се запази.

Сегашните 16 млн. ще отидат в 33 държавни висши училища, в които има общо 12 436 преподаватели, от които 2401 са асистенти, съобщиха от МОН. Така, асистентската заплата нараства от 1500 на 1810 лв. Кой вуз колко ще получи от общата сума обаче още не ясно - университетите си чакат писмата от МОН, за да разберат с какви пари ще трябва да изплащат по-високите възнаграждения. Освен това ще трябва да определят на академични съвети и при какъв марш да вдигнат заплатите на доценти и професори, които се правят на база на асистентската.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование