На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

По данни на Евробарометър: Само 9 % от българите спортуват активно

България и Румъния на дъното в класация за спорт и физическа активност

Последната седмица от месец септември е обявена за Европейска седмица на спорта, която се организира от Европейската комисия. В България Министерството на младежта и спорта за трета поредна година се включва в нея. Тя ще се проведе между 23 и 30 септември, като различни спортни състезания ще има в София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Враца. В многобройните събития са включени и представяния на различни спортни клубове, както и информация за това как към тях да се присъединят повече спортуващи. Една от водещите компании, които помагат за подобряването на качеството на живот със спорт е Содексо България. Компанията стартира инициативата „Всички начини да си във форма”. Кампанията на Содексо цели да окуражи българите да бъдат физически активни, като повиши осведомеността им за многобройните ползи от практикуването на спорт и подпомогне изграждането на навици за по-здравословен начин на живот.

Практикуването на спорт и физическата активност са рекордно ниски, в стагнация и дори спадат в страните от ЕС. Това е особено тревожно, тъй като липсата на физическа активност има значително влияние не само върху здравето на отделния човек, но води и до значителни директни и индиректни социални и икономически загуби за държавите от ЕС под формата на разходи за здравеопазване, намалена продуктивност и работоспособност.

infograph-sportpassСпоред последното проучване на Евробарометър за физическа активност в Европа, публикувано по-рано тази година постави България и Румъния в дъното на класацията. Най малко активно спортуващи са в Румъния (7.5%), следвани от България (9%). Проучването разкрива, че повече от половината българи (51%) не участват във физически активности. Около 49% от населението на ЕС практикува спорт рядко или никога. Процентът на тези, които спортуват поне по 2 часа и половина на седмица, е по-висок при мъжете (34.5%), отколкото при жените (25.6%). Най-високият проценти от хора, които спортуват поне по 2 часа и половина на седмица, е във Финландия (54.1%), Дания (53.4%) и Швеция (53.1%), следвани от Австрия (49.8%) и Германия (47.3%).

Световната здравна организация (СЗО) определя препоръчителен минимум два часа и половина физическа активност с умерен интензитет на седмица за възрастни над 18 години. Застояването и липсата на физическа активност са един от рисковите фактори за глобалната смъртност, както и причина за 27% от случаите на диабет и за около 30% от сърдечно-съдови заболявания.

По данни на СЗО шест от седемте най-сериозни фактори за преждевременна смърт в Европа – кръвно налягане, холестерол, индекс на телесна маса, недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност и злоупотреба с алкохол. Всички те са пряко свързани с начина, по който се храним и движим. България не прави изключение, особено предвид водещата си позиция в редица негативни класации включително в тази за злоупотреба с тютюневи изделия сред всички страни от ЕС.

Редовната физическа активност с умерен интензитет има значителни преимущества за здравето. При всички възрасти позитивите от физическата активност в комбинация със здравословно хранене намаляват риска от заболявания. От друга страна, дори малката физическа активност е по-добра от никаква.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ЕВРОБАРОМЕТЪР ДА КАЖЕ ПО КОЛКО ЧАСА РАБОТИ БЪЛГАРИНА.ПРИ РАБОТА ОТ 12 ЧАСА КОГА ДА СПОРТУВА. ПРОБЛЕМА ИДВА ОТ ФАКТА ЧЕ НЯМА ДЪРЖАВА . ИЗВЪНРЕДНИЯТ ТРУД ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЗВА СЪС ЗАТВОР.

  2. Спортът е полезен,но за мен е изключително скучен. Не знам откъде хората намират мотивация да отделят време за спорт. Демотивиращо е ,че освен тези заболявания ,чиято честота може да бъде намалена, съществуват хиляди други ,и човек никога не знае каква ще е продължителността на живота му,независимо колко здравословно живее.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.