Режат лятната ваканция

Учебната година ще завърши седмица по-късно, 16 неучебни дни по Коледа

По-дълги ваканции и седмица по-кратко лято за учениците предвижда графикът, предложен от Министерството на образованието и науката за следващата учебна година. Ваканциите са традиционните – есенна, коледна, междусрочна и пролетна. Есенната ще е с ден по-дълга от миналата година - от 28 октомври до 1 ноември, коледната за учениците до 11-и клас ще е с 4 дни повече – от 23 декември до 7 януари, а дванайсетокласниците ще се върнат в клас по-рано – на 2 януари.

Междусрочната почивка до 11-и клас ще е от 8 до 11 февруари, а за 12-и клас – от 3 до 7 февруари.

Пролетната ваканция ще бъде по-рано тази година – от 31 март до 9 април, а за зрелостниците – от 6 до 9 април.

Неучебните дни ще са пет, с един повече от миналата година – 21, 23 и 25 май, 6 и 8 юни.

Лятната ваканция за децата от 1 до 4 клас ще започне на 8 юни, вместо както досега на 1 юни.

Седмокласниците също ще завършат годината седмица по-късно – на 22 юни, а тези в спортните училища на 6 юли.

Учениците от 8-и до 11-и клас също ще излязат в почивка на 7 юли вместо на 1 юли.

Промяната не увеличава броя на учебните им дни и часове, а е резултат от по-дългите почивки през годината, посочват от МОН.

Създадената обществена нагласа за провеждане на държавните зрелостни изпити преди 24 май налага графикът на учениците в 12 клас да е по-различен, като за тях ваканциите ще бъдат по-кратки, с изключение на междусрочната ваканция, аргументират се още от просветното ведомство.

Изпитите ще бъдат на различни дати

Разделят матурите и външното оценяване

Националното външно оценяване в VII клас и държавните зрелостни изпити на дванадесетокласниците да се провеждат на различни дати, предвижда още проектът, качен на сайта на Министерството на образованието и науката.

Според графика така държавният зрелостен изпит по български език и литература ще е на 21 май, а вторият – на 23 май.

Националното външно оценяване по БЕЛ за седмокласниците ще бъде на 6 юни, а по математика – на 8 юни.

Мотивите за промяната

Провеждането на двата изпита в различни дни ще е облекчение и за учителите, които трябва да се справят с по-сложната организация за матурите, които се провеждат на модули, посочват от МОН.

Предложените дати за изпитите от националните външни оценявания са максимално късни, за да се усвои повече учебен материал, както настояват и родители, и учители. В същото време е предвиден разумен срок за проверка и оценяване на изпитните работи и за спокойно приключване на училищните дейности, аргументират се още от ведомството.

По-късната дата за изпита по български език и литература от националното външно оценяване за седмокласниците дава възможност за провеждане и на държавните изпити за степен на професионална квалификация в същия ден.

През тази година матурите по БЕЛ за дванайсетокласниците и външното оценяване по предмета за седмокласниците се проведоха на 19 май, а тези по математика – на 22 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование