По-евтин газ заради срива на петрола

Цената на природния газ за следващия месец ще бъде окончателно решена на 1 май, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

„Булгаргаз” ще предложи по-голямо намаление на цената от предвижданото

Очаква се понижение и на парното и топлата вода

От 1 май цената на природния газ ще падне с повече от предвижданите 6,67%. Това се разбра на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на която беше обсъдено предложението на „Булгаргаз” за цената на синьото гориво от май.

В заявлението от 10 април общественият доставчик предложи да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, в размер на 23,52 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е намаление в сравнение с действащата цена с 1,68 лв./MWh или с 6,67 процента. Действащата в момента цена за април е 25,20 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

„Нашето предложение ще бъде за още по-голямо намаление на цената на природния газ за месец май”, обяви вчера на заседанието Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз”. Причината е сривът от последните дни на цените на петрола и дериватите му на световните пазари. Той допълни, че за да бъде напълно актуална цената на природния газ за следващия месец, „Булгаргаз” на 1 май сутринта ще предостави още по-актуална отчетна информация за цените на спот пазара. Ако цените там спаднат още, „Булгаргаз” ще предложи още по-голямо намаление на цената на природния газ за май, каза Павлов.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов допълни, че като се следи движението на цените на спот пазара, това намаление се констатира, особено в последните 10 дни.

Цената на природния газ за следващия месец ще бъде окончателно решена на 1 май на закрито заседание на КЕВР, съобщи председателят на регулатора.

Предстои да стане ясно дали и с колко ще поевтинеят и парното и топлата вода като резултат от намалението на природния газ. Практика досега е цените на топлото да се понижават при спад в цената на синьото гориво над 5%. Припомняме, че от 1 април те бяха намалени средно с 22 на сто за топлофикациите в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини